Man kan klara sig utan bank-id

Det går att stå utanför det hela, ännu kan vi gamlingar använda bankkuvertet för räkningar och jag kan ringa min vårdcentral och få en tid utan bank-id. Skriver Gunnel Malm i Julita.

Det går att stå utanför det hela, ännu kan vi gamlingar använda bankkuvertet för räkningar och jag kan ringa min vårdcentral och få en tid utan bank-id. Skriver Gunnel Malm i Julita.

Foto: Fredrik Persson/TT

Insändare2021-04-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till S.G.Daun 13/4 angående folk som saknar bank-id.

Jag har inte bank-id, inte så mycket för okunskap utan för att jag inte vill. Allt som kan eliminera förlorandet av pengar är min grej eftersom jag inte har så många vill jag behålla dem nämligen. Det går att stå utanför det hela, ännu kan vi gamlingar använda bankkuvertet för räkningar och jag kan ringa min vårdcentral och få en tid utan bank-id. 

Vaccinationen beställde jag galant via telefon, och jag fick snabbt tid på vårdcentralen. Skatteverket har jag inte ringt på länge, men vid behov har jag gått in på bibblan i Katrineholm och pratat med trevligt folk, vi har ju en filial där. Sen kan jag rekommendera att alltid, så fort man vill nå en myndighet, ringa upp exakt när de öppnar, då brukar inte väntan bli extremt lång. I många fall kan de även ringa upp. 

Min erfarenhet är att saker löser sig, om man bara tänker till lite och inte ger sig. I extrema fall måste jag be yngre om hjälp och det går bra det också. Sen undrar jag varför insändarskribenten sitter i karantän? Troligen för att du är äldre, men den rekommendationen ströks i september 2020, nu gäller samma sak för oss gamlingar som för alla andra. Det vill säga håll avstånd, sprita-/tvätta händerna, ha munskydd vid trängsel och umgås inte med många och festa inte runt. 

Själv har jag, nästan, levt som vanligt men varit försiktig hela året. Umgåtts med en liten grupp människor och 20/4 får jag första sprutan och kan sen, förhoppningsvis, snart krama mina barnbarn, vilket jag undvikit hela året. Följer vi FHM råd kanske vi kan begränsa spridningen, för glöm inte att det är människor som smittar människor och det var resandet som tog hit covid-19. Något att tänka på när folk tror att allt är som vanligt.