Målet är att minska klimatpåverkan i kommunen

Utsläpp från trafik är vår fortsatt största utmaning.l.
Skriver Stefan Jansson, samhällsbyggnadschef 
Linda Aldebert, miljöstrateg.

Utsläpp från trafik är vår fortsatt största utmaning.l. Skriver Stefan Jansson, samhällsbyggnadschef Linda Aldebert, miljöstrateg.

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Insändare2020-12-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack Irene för ditt engagemang i klimatfrågan (18/12). För Katrineholms kommun är den också viktig. 

Vi var tidigt ute med att anta en klimatstrategi. 2005 fanns den på plats och sedan dess har vi arbetat med att minska vår egen och katrineholmarnas klimatpåverkan.  

Utsläpp från trafik är vår fortsatt största utmaning. I våra upphandlingar prioriterar vi leverantörer som kan leverera tjänster som drivs av förnyelsebara drivmedel. I vår stadsplanering fortsätter vi att utveckla Katrineholm med fokus på gång- och cykeltrafik. I vår egna fordonspark har vi fasat ut tyngre arbetsmaskiner, och idag använder vi istället HVO100 - ett 100% förnybart och fossilfritt drivmedel. Idag har även privatpersoner och företag möjlighet att tanka helt fossilfritt i centrala Katrineholm, samtidigt som stadstrafiken är eldriven. 

Vår mat- och måltidsverksamhet sparar 200 000 kg C02 per år genom att servera mer vegetarisk kost, välja frukt och grönt efter säsong och köpa mat från lokala leverantörer. All el och fjärrvärme som vi förbrukar är dessutom 100% förnybar.   

Våra mål och strategier må vara gamla – men ambitionen är hög. Vi har en lång väg att gå för att tillsammans bromsa effekterna av klimatförändringarna. Vi behöver nya styrdokument och tydliga mål för att vi tillsammans med organisationer, näringsliv och andra aktörer ska ha möjlighet att arbeta i samma riktning. Under 2021 startar vi ett arbete med målet att ta fram nya handlingsplaner för att ytterligare minska klimatpåverkan i Katrineholms kommun. Det ser vi fram emot!