Makten har talat i Katrineholm!

Det är upprörande att se hur kommunen saknar all empati för de människor som lagt ner massor av timmar för att kunna odla, skriver Urban Lundin, ordförande Lasstorp koloniförening.

Det är upprörande att se hur kommunen saknar all empati för de människor som lagt ner massor av timmar för att kunna odla, skriver Urban Lundin, ordförande Lasstorp koloniförening.

Foto: Henrik Wising

Insändare2021-05-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Onsdagen den 28/4 gav kommunstyrelsen Samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att utreda ”vilka områden som är aktuella för att flytta del av eller hela kolonilottsområdet på Lasstorp samt vilka konsekvenser och kostnader som flytten medför. Redovisning av förslag till åtgärder rapporteras till budgetarbetet 2022.”

Två dagar senare är utredningen klar. Göran Dahlström förklarar i tidningen att De måste flytta”. ”Man kommer inte att kunna vara kvar som i dag. Vi stänger den dörren.”

Så handlar en maktfullkomlig människa, som en brukspatron. Man tar först beslutet, och sedan tillsätter man en utredning. För att göra det enkelt för utredningen, så får den i förväg veta vilka slutsatser den ska komma fram till.

”Det är dags att sätta ner foten,” säger DahlströmHan får det att låta som om odlarna gjort något olagligt eller olämpligt, vilket han ska sätta stopp för.

En sådan aggressiv ton hade han inte sommaren 2018 när han besökte koloniområdet. Vi skulle inte behöva flytta, området var en oas, som skulle vara ett rekreationsområde. Men det förstås, det var någon månad innan valet, och då passade det bra att vara len i munnen för att värva röster.

Från koloniföreningens sida är vi helt övertygade om att en förstärkt vall på norra sidan av Lasstorpsdiket räcker för att stoppa framtida översvämningar. Om det blir häftiga regn kan vattnet rinna ut mot området på södra sidan av diket. Kostnaden för en sådan åtgärd är i det närmaste försumbar, när man ser till kommunens hela budget. 

Nära nog varje dag berättar lokaltidningen om hur kommunen satsar på olika projekt och ställer upp med garantier. Det kunde man göra också med koloniföreningen. Om man ville. Men man vill inte. Varför?

Det är upprörande att se hur kommunen saknar all empati för de människor som lagt ner massor av timmar för att kunna odla. Föreningen har medlemmar från praktiskt taget hela världen, och många av dem har traumatiska upplevelser från sina hemländer. Men vem bryr sig? Ja, inte Katrineholms kommun i alla fall. Om man brydde sig det minsta skulle man först utreda alternativet att ha kvar koloniområdet.

Vi hemställer att kommunen genomför en utredning där konsekvenserna redovisas för vad en eventuell flytt innebär ur både ett ekonomiskt och ett socialt perspektiv och vad ett bevarande av koloniområdet innebär ur samma perspektiv