"Majoriteten föregriper den demokratiska processen"

Att majoriteten föregriper beslutade utredningar hotar demokratin, skriver representanter från MP, V, C, L och KD i Katrineholm.

Att majoriteten föregriper beslutade utredningar hotar demokratin, skriver representanter från MP, V, C, L och KD i Katrineholm.

Foto: Arkiv

Insändare2021-05-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Demokrati måste få ta tid, och framför allt, de demokratiska processerna måste respekteras. På kommunstyrelsens sammanträde den 28 april fick samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag ”att utreda vilka områden som är aktuella för att flytta del av eller hela kolonilottsområdet på Lasstorp samt vilka konsekvenser och kostnader som flytten medför”.

Vi i oppositionen var inte nöjda med förslaget till beslut och ville att förvaltningen även skulle få i uppdrag att utreda ett så kallat nollalternativ, dvs vad som skulle krävas för att koloniföreningen skulle kunna vara kvar på området. Förslaget fick kalla handen av majoriteten. 

 Att vi några dagar senare, den 30 april, kunde ta del av Göran Dahlströms tvärsäkra uttalade att majoriteten stänger dörren för alla andra alternativ än att flytta koloniområdet förvånar knappast någon. Det är tyvärr så politiska beslut ofta fattas i Katrineholm; majoriteten föregriper den demokratiska processen på ett sätt som är långt från OK.

 Vi har sagt det förr och vi säger det igen; vi är fullt medvetna om att den politiska majoriteten har möjlighet att lägga de förslag de vill för att genomföra sin politik. Men att man till och med slutat låtsas att man respektera den demokratiska processen är inte bara beklagligt, det hotar demokratin och tilltron till att de demokratiska processerna fungerar i Katrineholms kommun.