Grundläggande vård i hela länet

Insändare2024-02-14 10:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att vi ska kunna bygga ett robust och uthålligt samhälle krävs det att vi använder de gemensamma resurser vi har till vårt förfogande på ett förnuftigt och solidariskt sätt. 

När det gäller sjukvården är det av stor vikt att den vård vi ofta är i behov av är tillgänglig på nära håll. Och att de som jobbar i vården ska ha bra arbetsförhållanden. För oss är det här grundläggande gröna frågor. Den situation vi ser på Kullbergska är därför inte bara olycklig, den hotar att bli helt ohållbar om inget görs för att förbättra situationen.

Att den offentliga sjukvården i Sverige går på knäna är ingen hemlighet, inte heller att Sörmland är en av de regioner som drabbats värst. Där har regionledningen naturligtvis ett stort ansvar, men ett lika stort ansvar måste också utkrävas av regeringen som prioriterar annat än att skjuta till de pengar som krävs för att sjukvården i Sverige ska fungera.

Det är i svåra tider av kris och stora utmaningar som vi prövas på allvar. Nu behövs en lyhörd regionledning som prestigelöst lyssnar på vad verksamheten behöver för att fungera. Och det handlar inte om några orimliga krav. Det handlar om att få tillsätta vikarier för de som är tjänstlediga för utbildning. 

Det pågår en namninsamling på region Sörmlands hemsida (E-förslag) om att alla tre akutmottagningarna i länet ska få tillsätta vikarier. Det är en bra begäran för att nå en bättre arbetssituation för att kunna erbjuda bra bas-sjukvård i hela länet.

Nicklas Adamsson
Dorothee Hildebrandt
Ismael Abukar
Lilli Marton
Miljöpartiets fullmäktigegrupp i Katrineholm