Flera personalgrupper inom vård- och omsorgsförvaltningen i Katrineholm har reagerat kraftfullt mot ledningens förslag till schemaförändringar, den så kallade Bemanningshandboken. Det finns kritik både mot delar av innehållet, exempelvis fler nattpass, och framför allt brist på delaktighet. Flera grupper inom äldre- och omsorgsboenden har skrivit under uttalanden som skickats till förvaltningsledningen och ledamöterna i nämnden. I ett fall står 17 arbetsställen bakom en skrivelse, vilket visar missnöjets bredd och storlek.
Enligt ledningen behövs förändringar för att leva upp till lagstiftning, EU-regler och politiska krav på att erbjuda alla som vill ha en heltidstjänst och minska antalet timvikarier samt att ta bort de delade turerna, vilket förstås är nödvändigt och bra. Men det är en allvarlig brist om stora delar av personalen inte varit eller känt sig delaktiga.
Så sent som för att par veckor sedan uttrycktes detta i en personalskrivelse inför nämndmötet 14 december. Och det sker endast en månad innan de nya schemana ska börja gälla. Det är självklart, även enligt kommunens värdegrund, att personalen ska vara delaktiga i förändringar som berör dem själva. Det borde vara självklart för den socialdemokratiska ledningen. Ledningen måste ta kritiken på allvar och involvera personalen på ett grundligare sätt. Det blir ingen bra start annars på den nya schemaläggningen med risk för fortsatt missnöje, personalflykt och dålig arbetsmiljö. Ett dåligt rykte om arbetsförhållandena rör sig fort mellan kommunerna vilket kan skapa personalrörelse och problem med personalrekrytering. Lyssna på personalen!