Svenska Lottakåren har varit en pålitlig och betydelsefull resurs för både samhället och Försvarsmakten sedan 1924. Lottors engagemang har banat väg för ett mer inkluderande och jämställt försvar.
Lottakåren har spelat en avgörande roll i att främja kvinnors delaktighet i försvaret av vårt land genom att fungera som en plattform för utbildning, rekrytering och stöd. Vi har gett kvinnor en möjlighet att utveckla sig själva och sina färdigheter och därmed banat vägen för att fler kvinnor engagerar sig i vårt gemensamma försvar.
Svenska Lottakåren har haft ett nära samarbete med Försvarsmakten ända sedan organisationen grundades. Personalbristen under andra världskriget gjorde att många lottor klev in för att ersätta män som behövde frigöras för stridande befattningar. Trots den kompetens som lottor tillförde, och fick mycket beröm för, dröjde det till 1980 innan kvinnor kunde söka frivilligt att göra värnplikten. Idag rekryterar och utbildar vi, både kvinnor och män, för befattningar i både det militära och det civila försvaret.
Då som nu har lottor i grunden ett starkt samhällsengagemang och en vilja att bidra där våra kompetenser behövs.
Efter 100 år av verksamhet ser vi att demokratin återigen är hotad, att jämställdheten minskar och att andelen kvinnor inom Försvarsmakten fortfarande är alldeles för låg. Samtidigt som vi alla behövs för att visa omvärlden att vi kommer försvara vårt land. Vi välkomnar alla kvinnor att bli medlem och tillsammans med oss bidra till att stärka Sveriges motståndskraft.
Anita Lindblom Gustafsson
Kårchef i Katrineholm Östra Vingåkers lottakår