Lata hundägare – plocka upp bajset!

Och hur problematiskt är det att plocka upp efter att hunden har gjort sina behov? Hur besvärligt är det att böja sig ner och plocka upp? skriver "En arg mamma och hundägare".

Och hur problematiskt är det att plocka upp efter att hunden har gjort sina behov? Hur besvärligt är det att böja sig ner och plocka upp? skriver "En arg mamma och hundägare".

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2022-03-05 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte en enda dag passerar förbi utan att jag ser hundbajs liggandes här och där som inte har plockats upp av lata hundägare. Att vara hundägare innebär ansvar, såsom att plocka upp efter att hunden gjort sina behov. Hur mycket mer tid tar det att plocka med sig en påse innan man går ut? Och hur problematiskt är det att plocka upp efter att hunden har gjort sina behov? Hur besvärligt är det att böja sig ner och plocka upp? 
Jag är rätt säker på att ingen skulle uppskatta att någon lämnade bajs utanför er bostad eller i era trädgårdar. Så varför lämna bajs på offentliga platser? Jag tycker det är väldigt oansvarigt och fruktansvärt äckligt!

Det har hänt flera gånger att min hund har traskat i en hög av bajs från en annan hund under våra promenader men även jag har lyckats få bajs under skorna. Det är inte speciellt kul att behöva kasta in hunden i duschen för att den traskat runt i bajs eller att få med sig hem bajslukten!

Jag tycker inte att vi ska behöva hålla koll på vart vi går för att inte få bajs under skorna eller att föräldrar ska behöva oroa sig över att deras barn får bajs på kläderna när de leker i snön. Dessutom ser det fruktansvärt otrevligt ut på gatorna när det ligger bajs på trottoarerna, eller när man vill ha picknick på gräsmattan och det ligger fläckvis med bajs. 

Att inte plocka upp bajset efter sin hund är också ett brott mot miljöbalken (29 kap 7§). Det anses som en form av nedskräpning och man riskerar få böter eller i värsta fall ett års fängelse.