Låt oss slippa guldhuset vid torget

Signaturen "Promenadtanterna" tycker inte att det planerade huset vid Stortorget ska byggas. De vill ha kvar utsikten som finns i dag.

Signaturen "Promenadtanterna" tycker inte att det planerade huset vid Stortorget ska byggas. De vill ha kvar utsikten som finns i dag.

Foto: Foto: White Arkitekter

Insändare2021-12-29 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi hoppas innerligt att det sista av Katrineholms charm och karaktär inte tillåts försvinna till förmån för ett totalt malplacerat romerskt palats. Det guldhus som föreslås byggas på Stortorgets norra del passar verkligen inte in i stadsbilden utan förstör fullkomligt den öppna plats som torget är i dag. 

Om det höga renässansinspirerade palatset byggs kommer torget att förvandlas till en plats med känsla av avskärmad instängdhet i stället för dagens utsikt över järnvägen och järnvägsstationen bort mot byggnaderna på norr. Dagens panorama och perspektiv ersätts med ett högt barriärliknande pråligt palats.

Så många kolossliknande byggnationer har redan utplånat småstadscharmen som en gång var kännetecknande för Katrineholm. Vi behöver inte fler byggnader av den sorten! Vi instämmer helt med ”A.O. Strutz, flanör” som i en insändare den 23/12, befarar att den nya storslagna byggnaden, av utomstående, riskerar att uppfattas som ett monument av Katrineholms kollektiva mindervärdeskomplex.

Ingen katrineholmare behöver vare sig lida av mindervärdeskomplex eller hybris – varken de ”vanliga” invånarna, kommunalråden eller byggherrarna. Vi behöver inte stärka vårt självförtroende genom att bygga ett hus, vars arkitektur och stil inte alls hör hemma hos oss. Ja, hur tänker man kring eventuell flytt av resecentrum? 

Hur tänker man kring fler affärer och restauranger under guldhusets ståtliga valv och överhäng? Vem ska handla och äta där när affärer och matställen i centrum redan i dag har svårt att överleva? Har man ändrat sig när det gäller trafikstrategiska grepp som gupp och gångfartsstråk så att det ska bli lättare att ta sig till centrum igen? Men i såfall – var ska kunder och restauranggäster parkera?

Nej, låt torget förbli en öppen plats med känsla av luft, volym och fri sikt. Bygg inte en guldhusbarrikad som tar utrymme och yta i anspråk som i stället, precis som i dag, kan användas för olika aktiviteter, event och umgänge. Bra sådana exempel är väl Katrineholmsveckan med restaurangtält och scener samt, under innevarande årstid, skridskobana med möjlighet till glädjefull rörelse för alla åldrar.