Läsning förebygger våld och utanförskap

Språket kan vara nyckeln för att klara skolan och bryta utanförskapets onda cirkel, skriver signaturen "Mamma", som håller med insändarskribenten "Mormor" om vikten av biblioteket i Flen.

Språket kan vara nyckeln för att klara skolan och bryta utanförskapets onda cirkel, skriver signaturen "Mamma", som håller med insändarskribenten "Mormor" om vikten av biblioteket i Flen.

Foto: ADAM IHSE / TT

Insändare2024-07-22 09:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser med stor oro signaturen “Mormor”s insändare om Flens kommuns behandling av dess bibliotek. 

Barns läsning är en av de viktigaste frågorna i vårt samhälle idag. Och vilka bör stå på frontlinjen i kampen för läsningen om inte biblioteken? Att arbeta läsfrämjande som bibliotek för att lägga grunden till att barn blir läsare är borde vara bibliotekens viktigaste uppgift. 

För ett barn eller en ungdom som lider av psykisk ohälsa eller riskerar att hamna där kan läsningen vara livsviktig. Litteraturen kan stärka självkänslan, självförtroendet och sätta ord på känslorna som far runt i kroppen. 

Böckerna kan hjälpa oss förstå dem som inte alls har det som vi eller tänker som vi. Genom läsningen kan vi öka förståelsen för varandra och minska utanförskap, mobbing, rasism och annat förtryck. 

Böcker ger barn och unga som befinner sig i socioekonomiskt utanförskap ett språk, en röst, ett sammanhang och en möjlighet att både ta del av berättelser som speglar deras verklighet och ett fönster ut utanför det liv som kan kännas omöjligt att slippa undan. I längden är det våldsförebyggande att introducera barn till läsning. Att ge ett barn i en utsatt situation i “fel område” språket kan vara nyckeln som gör att det barnet klarar skolan och tar sig vidare i livet, inte bara för att ordförrådet och grammatiken finns där, utan inte minst för att självförtroendet gör det. 

Språket är grunden i alla skolämnen. Har du språket får du så mycket annat gratis och läsning har visat sig höja betygen i alla skolans ämnen. 

Och förutom all denna nytta så ger läsningen barnen en nyckel till oändligt många fantastiska världar för verklighetsflykt, för glädje, världar för att tryggt utforska det otäcka, för drömmar och mardrömmar, för tårar och skratt och för allt som ryms och kommer rymmas i deras liv. 

För att arbeta med detta i Bibliotekslagen lagstadgade uppdrag, att “främja läsning och tillgång till litteratur” behöver biblioteken böcker och inbjudande lokaler. Jag vet inte vart pengarna till böcker har tagit vägen i Flen, men nog är det snedtänkt! 

Svar direkt från bibliotekschefen: 

Barns läsning är verkligen en av de viktigaste frågorna i vårt samhälle, och biblioteken spelar en avgörande roll i att främja läsning och tillgång till litteratur.

Bibliotekets uppgift att främja läsning, särskilt för barn och unga, är något vi fortsätter ta på största allvar. Flens kommun är stolt över att vara en av de få kommuner i Sverige som har bemannade skolbibliotek samt generösa öppettider och ett brett utbud på folkbiblioteket. Vi kommer att fortsätta arbeta läsfrämjande och håller helt med om vikten av detta arbete. Jag vill gärna förtydliga angående bokinköp och budget. Det stämmer inte att vi inte har pengar för att köpa böcker. Vi har samma budget som föregående år, men informationen om rambudgeten kom väldigt sent under 2024. På grund av detta införde vi ett tillfälligt inköpsstopp, som nu är hävt. Nu kan vi återigen köpa in böcker, så det finns ingen anledning till oro.


Tack för ditt engagemang.

Med vänliga hälsningar,

Ranka Klincov, chef för folkbibliotek, fritidsklubbar och fritidsgårdar i Flen