Lärarbehörigheten blivit högre i Vingåker

Vi tror att fräscha, nybyggda lokaler hör ihop med det faktum att fler lärare har sökt sig till Vingåker för att arbeta, skriver s-gruppen i BoU i Vingåker i ett svar på tidigare insändare.

Vi tror att fräscha, nybyggda lokaler hör ihop med det faktum att fler lärare har sökt sig till Vingåker för att arbeta, skriver s-gruppen i BoU i Vingåker i ett svar på tidigare insändare.

Foto: Anna Mi Skoog

Insändare2021-09-29 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Att bygga nytt leder inte till bättre betyg" publicerad den 25 september.

Vi tror att fräscha, nybyggda lokaler hör ihop med det faktum att fler lärare har sökt sig till Vingåker för att arbeta. Lärarbehörigheten har blivit högre sedan 18/19, vilket vi är glada för.  

I dagsläget har färre elever än förra året sökt sig till skolorna i Katrineholm, just nu en minskning med nio elever, jämfört med föregående termin. Detta tror vi också hör ihop med att det numera finns en nybyggd och för verksamheten väl anpassad skola som erbjuds Vingåkers högstadieelever.  

De senaste tre åren har Slottsskolan 7-9 varit med i SBS, Samverkan för bästa skola (ett projekt tillsammans med Skolverket) och under det projektet har skolan utvecklat sina metoder och arbetat mycket med sitt förhållningssätt. Det är skolan som ska skapa förutsättningar för eleverna att lyckas med sin skolgång, konstaterar man. Man har jobbat mycket med att anpassa lektionerna efter elevernas behov. Detta för att hjälpa eleverna att nå kunskapskraven. Lärarna har även fått kompetensutveckling när det gäller betyg och bedömning för att bli tryggare i sin betygssättning.  

Under SBS-perioden har betygens meritvärden höjts. Vi tycker att det är glädjande att se att det går framåt för Vingåkers elever. Från 168 i meritvärde till numera 197 (år 9) samt från 198 till 211 (år 6). Även andelen elever som har klarat minst E i alla ämnen har höjts.  

Vad gäller arbetsro, så är det ett av våra prioriterade mål i nämnden, som vi arbetar med, då vi menar att studiero är mycket viktigt. För att skapa studiero arbetar man på skolorna med en tydlig lektionsstruktur, lektionerna startar och avslutas på samma sätt, man har bestämda platser i klassrummet och man har infört mobilförbud, vilket har bidragit till lugnare lektioner.  

Det kan även tilläggas att Marmorbyns resultat redan nu ligger relativt högt, oavsett den nuvarande äldre skolbyggnaden. Däremot behövs en ny skolbyggnad där, då den gamla byggnaden är utdömd.  

Vi är stolta över Vingåkersbygdens personal, skolor och förvaltningspersonal som gör ett bra jobb.