Låglönearbetare får fortsatt tuff tid framöver

Svenska låglönearbetare får nog bereda sig på en fortsatt tuff tid. Skriver Björn Blid(S).

Svenska låglönearbetare får nog bereda sig på en fortsatt tuff tid. Skriver Björn Blid(S).

Foto: Janerik Henriksson / TT

Insändare2021-02-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vårt avlånga land finns många som arbetar för en relativt dålig lön. Trots detta menar Moderaterna att den svenska snittlönen är cirka 31000 kronor per månad. Om nu snittlönen skulle vara 31000 kronor i månaden så skulle det väl snarast bero på att alla högavlönade drar upp medelnivån. Akademiker tjänar ofta mellan 30000 och 40000 kronor per månad. Inget fel i det. Men hur ser det ut för städerskan, undersköterskan, personliga assistenten med många fler yrkeskategorier. För dessa känns även LO´s uppskattade snittlön om drygt 20000 kronor per månad något hög.

Hur har Moderaterna tänkt sig framtiden? Att höja löner till en snittnivå på 31000 kronor per månad är ju inte att tänka på, eftersom det skulle innebära en markant skattehöjning, och det gillar moderaterna inte. Så svenska låglönearbetare får nog bereda sig på en fortsatt tuff tid.

Minnet är kort hos Moderaterna, det är inte särskilt länge sedan arbetskraftsinvandrare lyfte svensk industri. Minimilönen har ju inte, för Moderaterna, med svenska låglönearbetare att göra. 31000 kronor per månad används för att stoppa lågutbildad arbetskraftsinvandring. Vad blir nästa steg i den meritokratiska moderata politiken? Bäva månde varje invandrare. Och förresten, vad ska ske med svensk arbetskraft som tjänar väldigt lite pengar? Ska dom förbjudas vara svenskar? Nåja, det var kanske att ta i, men herr Hegel börjar åter synas i konservatismen: Staten bestämmer och individens åsikter räknas inte. På så sätt återskapas Moderaternas klassamhälle: endast de rika är välkomna att deltaga i framtidsbygget. De fattiga får hänga med bäst de kan.