L: Ge barn och unga mera stöd

Liberalerna vill minska stöket i stan och föreslår bland annat att anställa socialsekreterare på 50 procent som ska jobba fredags- och lördagskvällar med uppsökande verksamhet.

Liberalerna vill minska stöket i stan och föreslår bland annat att anställa socialsekreterare på 50 procent som ska jobba fredags- och lördagskvällar med uppsökande verksamhet.

Foto: TT

Insändare2022-04-03 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Katrineholm har vi alltmer stök på stan framförallt bland unga och unga vuxna. Allt från tioåringar upp till gymnasieungdomar. Det handlar om bråk, misshandel men också ett oacceptabelt beteende mot vuxna och poliser. Respekten för ordningsmakten finns inte utan tillrättavisningar möts av argumenterande och dåligt språkbruk. Ett beteende som bland dessa unga har tillåtits växa från unga år och här har föräldrar ett stort ansvar men så även skolan. 

Skolans problem är att alltför många barn tidigt, mycket tidigt hamnar utanför utan tillräckligt stöd för att kunna uppfylla kunskapskraven. I Katrineholm är cirka vart tionde barn underkänt i endera svenska, engelska eller matematik när de går ut sjätte klass. Hur kan någon tro att dessa barn ska kunna prestera sitt bästa på högstadiet när de första årens skola inte gett dem rätt förutsättningar. 

Liberalerna har länge drivit kravet på fler behöriga lärare i allt från förskolan till högstadiet, vi driver och kommer fortsätta att driva kravet om färre elever i klasser på låg och mellanstadium. Alltför att alla barn ska kunna nå sin fulla potential. Vi kommer också fortsätta driva kravet på att utöka veckotiden för elever på skolor med låga resultat. Resultatet av dessa åtgärder är att allt fler barn och unga känner tillhörighet till skolan och därmed kan presterar bättre. 

Vi föreslår att barn och unga redan tidigt får stöd och möjlighet att nå sin egen full potential. Vi föreslår också en satsning för att anställa socialsekreterare på 50 procent som ska jobba fredags- och lördagskvällar med uppsökande verksamhet på stan för att tillsammans med polis minska stöket! Och kanske framför allt minska risken för att unga hamnar i missbruk och kriminalitet.