Kullbergska behöver anställa fler – nu!

Lotta Back (V) och Tony Rosendahl (V) skriver om Kullbergska sjukhuset.

Lotta Back (V) och Tony Rosendahl (V) skriver om Kullbergska sjukhuset.

Foto: Alice Staaf/Carina Bergius/Vänsterpartiet pressbilder

Insändare2024-01-27 15:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med stor oro som vi från Vänsterpartiets sida har följt utvecklingen på akuten på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Den styrande minoriteten med stöd av SD verkar inte ha förstått allvaret i situationen. 

Personalen larmar om ett krisläge, enhetschefer avsäger sig sitt arbetsmiljöansvar och det saknas 12 undersköterskor till verksamheten. Följden blir att patientsäkerheten hotas och personalens hälsa hotas när händerna inte räcker till för en av de viktigaste verksamheterna som ett sjukhus har. Att ingen i regionstyret hade koll på läget utan fick sin information via ett mejl från medarbetare tyder på ett väldigt svagt och ointresserat styre. Hur kommer det sig att regionrådet med ansvar för personal inte kontaktas och i sin tur informerar regionstyrelsen eller åtminstone gruppledarna?

Att i detta läge enbart anställa tre undersköterskor till bemanningsenheten räcker inte särskilt långt. Anställningsstoppet kan inte gälla i verksamheter där varje medarbetare behövs för att verksamheten ska fungera, likt akuten på Kullbergska.

Den som bor i Kullbergska sjukhusets upptagningsområde och är i behov av akut vård, ska få det, lika självklart som på övriga orter i Sörmland.

Regeringens vägran att ge de statsbidrag som regionerna behöver och den styrande minoritetens och SD:s vägran att ens fundera på en skattehöjning för att komma tillrätta med den ekonomiska krisen i regionen är grunden till krisen på Kullbergska. Risken är att det inte blir någon vård för pengarna om inte regionstyret radikalt ändrar inställning.

De som bor i västra Sörmland måste kunna lita på att få akutvård den dagen man är i behov av den. Utan en fungerande akutmottagning har vi inget fullvärdigt sjukhus i Katrineholm.

Lotta Back
Gruppledare för Vänsterpartiet Sörmland

Tony Rosendahl
Gruppledare för Vänsterpartiet Katrineholm