Koranbränning – en avskyvärd handling

"Koranbränning är en avskyvärd handling oavsett vilken religion du bekänner dig till", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Koranbränning är en avskyvärd handling oavsett vilken religion du bekänner dig till", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: SvD/TT

Insändare2023-07-16 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Koranbränningen har åter kommit på tapeten. Det är en avskyvärd handling oavsett vilken religion du bekänner dig till. 

1957 hade vi en lag om trosfrid som upphörde 1970. Man hävdade då att yttrandefriheten var betydligt viktigare än den lag som skyddade religionsfriheten. Man menade att trosfridslagen kunde ersättas av lagen hets mot folkgrupp. Lagen om hets mot folkgrupp har dock visat sig vara obrukbar för att skydda medborgarnas legitima rätt att slippa se sin tro eller trosutövning kränkt. 

Yttrandefriheten är en mänsklig rättighet som finns fastslagen i Sveriges grundlag. Den innebär ”frihet att i tal skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar åsikter och känslor.” Lagen om yttrandefrihet är dock en chimär. Bland yttrandefrihetsbrotten hittas till exempel förbud mot olaga hot, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller förtal. Detta är bara ett axplock som begränsar yttrandefriheten.

Uppenbarligen behöver vi en anpassad lag om trosfrid för att få slut på bland annat koranbränningar. Det är väl dock inte troligt att det Moderata stödpartiet till Sverigedemokraterna kan få igenom en sådan lag – gärna i anslutning till yttrandefrihetslagen i vår grundlag.