Kommunen: Väktare ronderar på återvinningsstationer

I Katrineholm har vi under vecka 25 infört väktarrondering på våra återvinningsstationer i Katrineholm. Skriver Eva Frykman Miljöchef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholms kommun.

I Katrineholm har vi under vecka 25 infört väktarrondering på våra återvinningsstationer i Katrineholm. Skriver Eva Frykman Miljöchef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholms kommun.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2020-06-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren "Sätt upp kameraövervakning vid återvinningsstation" publicerad den 10/6.

Tack för att du på nytt tar dig tid att uppmärksamma det här problemet. Och återigen så förstår jag din frustration och delar din känsla - det är både tråkigt och frustrerande att se den här typen av nedskräpning. 

I Katrineholm har vi under vecka 25 infört väktarrondering på våra återvinningsstationer i Katrineholm. Det innebär att väktare ronderar på återvinningsstationerna och kontrollerar ordningen på plats.

I övrigt har vi en gemensam strategi med FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) och det är att alltid polisanmäla så snart vi kan koppla en dumpning/nedskräpning till en person eller ett företag. FTI skickar även en faktura på städning till den som skräpat ner. 

 I Katrineholm arbetar vi också i projekt och kampanjform för att lyfta frågan om nedskräpning och förmedla kunskap om att det inte är okej. Det är vår förhoppning att på sikt få till en beteendeförändring i frågan, men vi är samtidigt medvetna om att det är svårt att påverka alla.

Något vi säkert kan vara överens om är att det fortfarande är allas ansvar att värna om vår miljö och natur, och det är allas ansvar att använda en återvinningsstation på korrekt sätt. Återvinningsstationerna i vår kommun är enbart till för förpackningar och tidningar, allt övrigt avfall så som hushållssopor och grovavfall får inte lämnas vid en återvinningsstation. Grovavfall, farligt avfall med mera kan man istället lämna till Vika återvinningscentral i Katrineholm. 

Upplever man att en station är skräpig eller ser en behållare som behöver tömmas är FTI tacksamma om man felanmäler detta omgående. Det går enkelt att göra via telefon: 0200-88 03 11 eller via deras webbplats: www.ftiab.se. Information om vart man hör av sig finns också vid varje återvinningsstation.