Kommunen måste ta emot flyktingarna

Det är viktigt att Katrineholms kommun på olika sätt förbereder sig att hjälpa till och att vi signalerar att vi är beredda att ta emot människor som tvingas fly från krigets Ukraina, skriver Nicklas Adamsson, MP.
Bilden: Flyktingar från Ukraina går över gränsen till Polen i tisdags.

Det är viktigt att Katrineholms kommun på olika sätt förbereder sig att hjälpa till och att vi signalerar att vi är beredda att ta emot människor som tvingas fly från krigets Ukraina, skriver Nicklas Adamsson, MP. Bilden: Flyktingar från Ukraina går över gränsen till Polen i tisdags.

Foto: Fotograf: Markus Schreiber/AP/TT

Insändare2022-03-03 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ryssland har invaderat Ukraina och det råder nu krig i Europa. Rysslands agerande strider tveklöst mot folkrätten och hotar hela den europeiska säkerhetsordningen. Det här är en extraordinär situation, inte lik något vi sett i modern tid. En europeisk demokrati blir invaderad av en auktoritär regim. Människor tvingas fly för sina liv. Demokratin i Ukraina är allvarligt hotad och EU och dess medlemsländer måste visa sin solidaritet. 

Som medmänniskor kan vi hjälpa till på olika sätt, exempelvis genom att skänka pengar till olika hjälporganisationer som är verksamma i Ukraina. Vi kan också hjälpa till att samla in mat, mediciner, kläder och andra förnödenheter som kan skickas för att bistå människor på plats.

Men som kommun kan vi göra mer än så. Krisberedskapen höjs nu runt om i Sverige och det är viktigt att Katrineholms kommun på olika sätt förbereder sig att hjälpa till och att vi signalerar att vi är beredda att ta emot människor som tvingas fly från krigets Ukraina.

Rysslands agerande är vidrigt och oförsvarligt, det hotar inte bara människors livs och säkerhet, det hotar också människors demokratiska fri- och rättigheter, i Ukraina, och i inte minst i övriga Europa och i världen som helhet. Vi måste mycket tydligt stå upp för demokrati, fred och yttrandefrihet. Ett konkret sätt att göra det är att på är att bistå de människor som nu tvingas fly och ge dem en fristad.