Kommunen måste lyssna på koloniföreningens förslag

Man känner stark oro om det i stället för koloniförening anläggs en våtmark, skriver Leif Gunnar Wågenberg,
vice ordf Lasstorp koloniförening.

Man känner stark oro om det i stället för koloniförening anläggs en våtmark, skriver Leif Gunnar Wågenberg, vice ordf Lasstorp koloniförening.

Foto: Henrik Wising

Insändare2021-05-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I pågående klimatförändring med ökad nederbörd har jag förstått att behovet av våtmarker i kommunen ökar- Historiskt sett befinner sig kommunens tätort på tidigare våtmarksområde och med ökat affärs- och industriområden med större hårdgjorda ytor ökar dagvattenflödet och det mesta av flödet passerar idag genom Lasstorpsdiket och ner mot Näsnaren. 

Till Näsnaren kommer ytterligare två inlopp medan det endast finns ett utlopp. Näsnaren som idag är en mycket populär fågelsjö, kan inte ta emot allt flöde och för att dämpa flödet så planerar kommunen att anlägga våtmarker. Lasstorp Koloniförening är sedan cirka 30 år tillbaka anlagd av kommunen på Lasstorp gärde. Idag bedriver 58 medlemmar verksamheter på 71 lotter och det finns ett tiotal sökande i kölista. 

Lasstorpdiket skär västra anläggningsgränsen och i södra delen uppstår det vid skyfall översvämningar som berör ett tiotal lotter. Dikets flöde är nordvästlig. Föreningen har vid ett flertal tillfällen framfört önskemål om markhöjning vid berörda översvämningsläge. Det svar som nu tagits av kommunstyrelsen är att hela koloniområdet eller delar av det måste flytta.

Med tanke på det otroliga arbete medlemmarna har genomfört för att höja sina lotter mot översvämningarna så känner man det som en ren förolämpning. Medlemmarna känner stor frustration och det finns inget stöd i förening för en flytt. Området är ett mycket attraktivt promenadområde för kringboende och uppskattar koloniföreningens aktiviteter. Man känner stark oro om det i stället för koloniförening anläggs en våtmark, man befarar ökad mygginvasion med risk för att man inte kan utnyttja sina uteplatser fullt ut.

Det som efterlyses nu är en ekonomisk presentation och konsekvensbeskrivning av de olika åtgärder Samhällsbyggnadsförvaltningen tar fram och att man i detta arbete inberäknar de synpunkter och förslag som koloniföreningen har lagt fram.