Kommunen letar ny mark till förening på Norr

Magnus Runesson skriver att kommunen tittar efter ny mark till Lasstorps koloniförening.

Magnus Runesson skriver att kommunen tittar efter ny mark till Lasstorps koloniförening.

Foto: Alice Staaf/Rebecka Jonsson

Insändare2023-05-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Kolonister vägrar flytta på sig".

Vi på Katrineholms kommun är mycket positiva till att vi odlar lokalt, i trädgården, på kolonin eller på vår fina landsbygd. Att vi odlar själva och att vi odlar lokalt är en förutsättning för att vi ska klara klimatutmaningarna. 

Koloniområden är också viktiga för den sociala hållbarheten. Odlarna lär känna varandra, byter erfarenheter och bidrar till den sociala tryggheten. Odlingsintresset överbryggar olikheter och människor lär känna varandra. 

undefined
Lasstorps koloniområde.

Katrineholm har flera koloniområden och det planeras för fler. Under hösten 2022 tog kommunstyrelsen beslut om att en ny detaljplan ska tas fram för Djulöområdet och tanken är att det där även ska finnas plats för ett nytt koloniområde. 

I Mogetorp finns ett populärt koloniområde. Här finns mer mark som inte används idag men som sedan länge är planlagd för koloniodling. 

Lasstorps koloniområde är en viktig samlingspunkt för många människor på Norr. Dessvärre ligger området väldigt lågt och har en större översvämningsrisk och marken behöver sannolikt saneras. Vi tittar just nu på alternativa platser och ersättningsmark i närheten, så att Lasstorps koloniförening ska kunna leva vidare. Vi träffade Lasstorps koloniförening i vintras för att diskutera framtida lösningar eftersom föreningen inte kan finnas kvar där den ligger idag. Vi gav en ny chans till dialog i april och vi planerar nu ett nytt möte med föreningen i september så vi kan diskutera alternativ mark.

undefined
Magnus Runesson, samhällsbyggnadschef i Katrineholms kommun.

Utifrån den skyfallskartering som vi tagit fram tillsammans med Sörmland vatten har vi dragit slutsatsen att det är nödvändigt att minimera översvämningsriskerna på Norr när ett så kallat 100-årsregnen kommer. En viktig åtgärd blir därför att skapa en vattenpark med fördröjningsdammar på marken där Lasstorps koloniförening ligger idag. Det är den långsiktiga planen framåt.

Karta: Lasstorps Koloniforening Katrineholm