Kommunen: Höga ambitioner att minska vår klimatpåverkan

 Vi har höga ambitioner i hela vår verksamhet för att minska vår klimatpåverkan. Skriver Stefan Jansson, samhällsbyggnadschef Linda Aldebert, miljöstrateg 
Katrineholms kommun.

 Vi har höga ambitioner i hela vår verksamhet för att minska vår klimatpåverkan. Skriver Stefan Jansson, samhällsbyggnadschef Linda Aldebert, miljöstrateg Katrineholms kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-02-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Vad gör Katrineholm för klimatet?"Publicerad 30/01.

Hej Klimatgruppen och tack för ert engagemang i den viktiga klimatfrågan. Vi har höga ambitioner i hela vår verksamhet för att minska vår klimatpåverkan.  

Vad gäller koldioxidbudget har Region Sörmland tagit fram en sådan för regionen. I framtiden kan det bli aktuellt för oss att ta fram en egen, men i dagsläget utgår vi från regionens. 

 Under 2021 har vi avsatt medel för att arbeta fram en Energi- och klimatplan – denna ska ersätta samtliga gamla styrdokument inom området. 

 I Katrineholms kommun har vi en tydlig finanspolicy som vi följer. Det här innebär att våra placeringar enbart sker i företag som följer internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och korruption. Vi prioriterar även investeringar i bolag som aktivt arbetar med att minska sin negativa påverkan på miljön. 
 
Klimatfrågan är en del i det viktiga arbetet med hållbar utveckling. Idag arbetar vi kontinuerligt med att utveckla vår kommunikation kring just klimatfrågan - ett arbete som tar sig i uttryck på flera olika sätt. Målet är att sprida kunskap men också att skapa förutsättningar för förändringar hos invånarna. Men vi behöver bli ännu bättre. Under 2021 kommer vi därför att fokusera på att förbättra kommunikationen om vårt arbete med hållbar utveckling, och utifrån FN:s Agenda 2030 och de globala målen. Det här kommer ske i våra olika kanaler, bland annat på vår webbplats. 

 Vårt arbete med klimatfrågan är omöjlig att sammanfatta i ett kortare insändarsvar. Vi bjuder därför gärna in Klimatgruppen till fortsatt dialog. Vi uppskattar att ni tar er tid att driva dessa viktiga frågor. 

 Hälsningar