Kollektivtrafiken ska täcka resebehovet för många

Bustrafiken planeras så att den ska täcka resebehovet för så många som möjligt av Katrineholms invånare, skriver Johan Tollén, kommunikatör, Region Sörmland och Johnny Ljung, Katrineholms kommun.

Bustrafiken planeras så att den ska täcka resebehovet för så många som möjligt av Katrineholms invånare, skriver Johan Tollén, kommunikatör, Region Sörmland och Johnny Ljung, Katrineholms kommun.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2021-08-08 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren "Tomma bussar – kan inte vara lönsamt" publicerad den 4 augusti.

Hej, och tack för dina synpunkter på den lokala kollektivtrafiken!
När det gäller tomma bussar och lågt resande ska man först och främst ha i åtanke att antalet resenärer minskat kraftigt under Corona-pandemin. Det är heller inget konstigt, snarare fullt naturligt, då rekommendationen från Folkhälsomyndigheten sedan lång tid tillbaka varit att undvika kollektivt resande i den mån man kan. Vi har också varit noga med att förmedla dessa rekommendationer till våra resenärer och ständigt påmint om detta. Det går alltså inte att tolka reseunderlaget under pandemin som ett normalläge även när folk så småningom kan börja resa obehindrat igen. 

Sörmlandstrafiken och Katrineholms kommun planerar trafiken tillsammans så att det ska täcka resebehovet för så många som möjligt av Katrineholms invånare. Det är ett pussel som läggs hela tiden utifrån fakta, analys av resemönster och andra förutsättningar. Finansiering sker både genom biljettintäkter och skattepengar. Under Corona-pandemin har vi också fått statligt stöd som delvis kompenserar för det intäktstapp som det minskande resandet har inneburit. Generellt är resandet koncentrerat till högtrafiktimmar (morgon och eftermiddag), men i vårt uppdrag måste vi se till helheten och också erbjuda alternativ för de som är i behov av att resa andra tider. Det innebär att vissa avgångar har betydligt färre resenärer än andra. Bedömer vi att det fortfarande är för mycket trafik på en linje när alla faktorer är övervägda justerar vi detta till kommande tidtabeller.