Kollektivavtalen hotas från olika håll!

Insändare2024-03-16 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 17 mars uppmärksammar vi kollektivavtalet och påminner om att det alltid behöver försvaras.

Det är lätt att ta kollektivavtalet för givet då det idag finns på nio av tio arbetsplatser. Så har det inte alltid varit och är inte heller givet att det så kommer att vara.

Rätten att organisera sig och modellen med kollektivavtal har varit avgörande för förbättringar av arbetsvillkor och förutsättningarna på den svenska arbetsmarknaden.

Det ger dig trygghet att veta att du inte blir lurad på lön. Trygghet att kunna bli företrädd om du hamnar i tvist eller blir utsatt för godtycke eller kränkning. Trygghet att pensionspremien blir inbetald. Trygghet att du inte utsätts för onödiga risker och mycket mer.

Det är också bra för arbetsgivaren. För kollektivavtal är ett smart sätt att försäkra alla anställda på arbetsplatsen, skapa ett tryggt arbetsliv och vara en bra arbetsgivare.

Kollektivavtalet skapar helt enkelt ordning och reda på arbetsplatsen och arbetsmarknaden.

För dig som kund eller konsument är det troligen viktigt att veta att de som producerar eller utför de tjänster du efterfrågar har schyssta villkor. Genom att alltid välja företag med kollektivavtal kan du försäkra dig om att så är fallet.

Idag som alltid finns det hot mot kollektivavtalets ställning. Det hotas av klåfingriga politiker, opinionsbildare från oseriösa organisationer och arbetsgivare.

Därför får vi aldrig backa på kraven om att svenska kollektivavtal ska gälla på alla arbetsplatser. För rättvisa löner!

Annette Karlsen
Ordförande lokala LO-facken Katrineholm, Flen, Vingåker