Kloka politiker – ta er samman!

 Låt oss inte bygga sönder Stortorgsmiljön, uppmanar insändarskribenten angående det planerade guldhuset.

Låt oss inte bygga sönder Stortorgsmiljön, uppmanar insändarskribenten angående det planerade guldhuset.

Foto: White Arkitekter

Insändare2022-01-12 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill vi även fortsättningsvis ha politiker som fullständigt underordnar sej våra tidigare tjänstemäns ”lekstuga” beträffande planering av vår stadskärna? Eller vill vi ha politiker som lyssnar på och genomför det som det stora flertalet vilI?

Inför antagandet av detaljplan för Stortorget sägs att syftet med planen är ”att skapa förutsättningar för en ny karaktär och aktivt folkliv på torget” och det vill man uppnå genom ”uppförandet av en ny byggnad längs med torgets norra sida."

Kloka politiker måste senast vid kommande beslut inför Stortorgets framtida utformning ta sej samman och våga göra om beträffande planerade beslut och skapa ett torg för alla! Det vill säga avstå från guldhuset, besinna sej och kanske ta fram och arbeta vidare med de förändringar/förädlingar som eventuellt behövs utifrån vad de flesta önskar.

Mer sansade alternativ till skapande av ett levande centrum/torg finns definitivt. 1997 utsågs Stortorget och dess omgivningar till ”Årets stadskärna i Sverige" och tidningen Sveriges arkitekter skrev 1998 bland annat:”I Katrineholms centrum råder genomtänkt stramhet, en stilren och harmonisk miljö som väcker beundran och skänker lugn och ro som bara en god arkitektur kan göra. Förutsättningar för ett gott liv finns för lång framtid i torgrummet. Katrineholm är en av de få städer som lyckats bygga en vacker, modern stilren stadskärna.”  Låt oss inte bygga sönder Stortorgsmiljön.

Planera i stället för smärre anpassningar och utveckling/förnyelse av befintliga ytor och ”arkad”. Satsa på innehåll, handels- och kulturliv! Katrineholms-Kurirens insändarsida ger kanske inte statistiskt säkerställda fakta, men jag kan ändå tydligt även där se att minst 70 procent sätter ”tummen ner” för ett guldhus på torget.