Klimatkrisen går inte att lösa på individnivå

Insändarskribenterna menar att  Klimatfrågan kräver politiska lösningar.

Insändarskribenterna menar att Klimatfrågan kräver politiska lösningar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2019-09-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att vi står inför en klimatkris. Ibland tänker vi på det. Ibland glömmer vi bort det. Några av oss gör förändringar, vi byter ut en vara, vi äter mer vegetariskt, vi åker tåg istället för bil. Någon byter bank. Det finns en liknelse om att vår planet är ett brinnande hus. Det är svårt att ensam kunna få ut barnen ur ett brinnande hus. Klimatkrisen går inte att lösa på individnivå.

Några av oss vägrar tro att det är sant, hellre än att förändra våra liv. Några av oss är cyniker och tänker tjäna pengar på olja och kol in i det sista. Vi är inte okunniga om klimatkrisen. Det finns ingen som lämnar sina barn i ett brinnande hus för att de inte vill tro på branden.

Klimatfrågan kräver politiska lösningar. Naturskyddsföreningens klimatgrupp har efterfrågat klimatnödläge i kommunen. Minskningen av CO₂är mer brådskande än vi trott. Det är inte politiska åsikter, det är vetenskap. Lyssna på forskarna, ta del av IPPCs rapport.  IPCC har årligen gjort alltmer radikala slutsatser. Sammanställningar av de senaste årens data förändrar bilden av klimatkrisen. Tippingpoints kommer tidigare än vi trott. Därför är det viktigt att vi lever upp till de överenskommelser som vi gjort.
Idag den 27/9 är det en internationellt utlyst Storstrejk för Klimatet.

 I Katrineholm kommer Klimatgruppen/Naturskyddsföreningen att uppmärksamma detta redan på morgonen på olika platser i staden. En del av oss kommer sedan att ansluta till den stora demonstrationen i Stockholm. Andra av oss håller torgmöte vid Strömplan. Vad gör ni politiker idag?