Klimatfrågorna inte prioriterade i Katrineholm

Signatur Irene C, stödjer klimatstrejken Friday for future genom att stå framför Gröna Kulle varje fredag för att lyfta klimatfrågorna i Katrineholm. Friday for future startades av Greta Thunberg.

Signatur Irene C, stödjer klimatstrejken Friday for future genom att stå framför Gröna Kulle varje fredag för att lyfta klimatfrågorna i Katrineholm. Friday for future startades av Greta Thunberg.

Foto: Ali Lorestani/TT

Insändare2020-12-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ännu en strejkfredag för klimatet: Fridays for future, som vi stödjer genom att stå framför Gröna Kulle som Grandma´s for future varje fredag. Vi har stått där i 1 1/2 år. Fortfarande utan någon reaktion från ”de styrande”. Jag undrar vad som krävs för att vi ska kunna påverka våra lokala politiker att ta klimat- och miljöfrågorna på allvar. Den vanligaste frågan vi får från förbipasserande är faktiskt om Dahlström kommit ut och pratat med oss någon gång. Svaret blir nej. Och kommentaren: "Vad hade ni väntat er?"

Vi ställde en fråga till fullmäktige den 24/2- 20:"När får Katrineholm en aktuell, uppdaterad klimatstrategi med aktuella klimatmål (senaste är från 2005)?" Göran Dahlström svarade att så inte skulle ske i år och troligtvis inte heller nästa år. Det finns inga resurser. Senare har framkommit att kommunen gjort en vinst 2019 (över 50 miljoner) och ett sparkapital samt att man i år fått statliga bidrag på grund av pandemin.

Förhoppningsfull läste jag i KK om MP:s förslag att inrätta ett klimatanpassningsråd, en klimatanpassningsstrateg och en omställningsfond.  Ser man på kommunens nyligen antagna budget för 2021-2023 där exempelvis 196,5 miljoner avsatts till kommunstyrelsen, 11,6 miljoner till övergripande politisk ledning och endast 0,7 miljoner till bygg- och miljönämnden inser man att klimatfrågorna definitivt är oprioriterade. Nämnda förslag förblir nog tyvärr endast förslag. Tar vi inte klimatkrisen på allvar spelar det ingen roll hur mycket som satsas på sådant som Dahlström förordar. Vi kommer inte att ha någon värld att leva i.