KFAB ser till helheten och framtiden

Vi i KFAB ser fördelen med att renovera byggnaderna utifrån att hyresgästerna flyttat, skriver Roger Ljunggren (s) Ordförande
KFAB.

Vi i KFAB ser fördelen med att renovera byggnaderna utifrån att hyresgästerna flyttat, skriver Roger Ljunggren (s) Ordförande KFAB.

Foto: Carina Bergius

Insändare2021-08-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare "Slöseri och storhetsvansinne i kommunen" publicerad 25 augusti 2021.

Uppdraget till KFAB var att bygga ett äldreboende, Dufvegården om 96 boendeplatser samt kringtjänster. Även delar av hemtjänsten som tidigare haft lokaler på olika platser i stan har flyttat in. Behovet av boendeplatser är beräknat till att peaka 2030 och att därför bygga ett boende klart under 2020 kan verka underligt om man inte ser till helheten och framtiden. Möjligheten med bygget är att fram till 2030 kunna renovera övriga boenden i kommunen. Första boendet i planen är Strandgården. Ombyggnation och rustning påbörjas i höst för att under 2022-2023 fortsätta med Furuliden. Vi i KFAB ser fördelen med att renovera byggnaderna utifrån att hyresgästerna flyttat och det ger en större frihet för byggbolagen att bygga om utan att störa hyresgäster i kvarboende.

I första budgeten blev ramen 250 000 000kr och till detta kom 10 000 000 kr för att huset ska fungera med reservkraft utan störningar. Ytterligare ett anslag från staten om 20 000 000 kronor beviljades då dessa lägenheter kunde beviljas bidrag som övriga lägenheter i Sverige. Slutprognosen är ett mindre överskott mot budget trots ökade priser inom byggsektorn.