Insändarsvar till "Finns det reservkraft till Katrineholms äldreboenden?" 16 november.
Stort tack för din fråga. Det här är ett otroligt viktigt ämne. Det finns idag inget absolut lagkrav på att äldreboenden ska ha så kallad reservkraft för att kunna få el vid strömavbrott. Men vi i Katrineholms kommun ser äldreboende och skolor som så kallad "samhällsviktig verksamhet". Länets offentliga krishanteringsaktörer där kommunen ingår har, i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB, enats om ett samordnings- och inriktningsmål. Det betyder bland annat att Länsstyrelsen, Försvarsmakten, Regionen, Polismyndigheten, länets nio kommuner samt Västra Sörmlands Räddningstjänst tillsammans ska kunna upprätthålla samhällsviktig verksamhet och krisleda under två veckor vid svåra samhällsstörningar som exempelvis elbortfall.
Idag har det nya äldreboendet Dufvegården ett eget reservkraftverk. Strandgården och Furuliden kommer efter renovering också utrustas med reservkraftverk. Under de närmaste åren kommer även Lövåsgården, Norrgläntan, Yngaregården, Almgården, Vallgården att utrustas med reservkraft. Lägg därtill att vi idag har 4 mobila reservkraftverk som kan kopplas in på äldreboenden eller skolor där behov uppstår.
Senast 2031 kommer de flesta av våra äldreboende och flertalet av våra skolor att ha egen reservkraft. Katrineholms kommuns krisberedskap är god, vill jag påstå.
Vill du veta mer om hur vi jobbar med krisberedskap får du gärna kontakta mig. Eller läs mer på vår hemsida katrineholm.se