Katrineholm ställer inte om – vi ställer in!

Det är dags att införa digitala möten så att alla förtroendevalda och Katrineholmarna får vara delaktiga. 
Skriver Jesper Ek, Socialliberal ledamot i Katrineholms kommunfullmäktige.

Det är dags att införa digitala möten så att alla förtroendevalda och Katrineholmarna får vara delaktiga. Skriver Jesper Ek, Socialliberal ledamot i Katrineholms kommunfullmäktige.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2020-11-28 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har Coronapandemin varit en enorm del av våra liv i nio månader. Lika lång tid som en graviditet. Längre än ett skolår. Och ändå verkar kommunstyrelsens- och kommunfullmäktiges ordförande sakna svar på hur vi ska låta demokratin i Katrineholm ha sin gång.

Medans stora delar av näringslivet, föreningar, skolor med flera ställer om, och inte in, så gäller motsatsen i Katrineholms demokrati. Kommunfullmäktige har ställts in flera gånger i år, likaså kommunstyrelsen och flera andra nämnder, styrelser och råd. Andra kommuner och regioner har sedan länge gått över till helt digitala möten, men våra politiska möten har reducerat antal politiker och ingen möjlighet ges för Katrineholmarna att närvara eller ställa frågor. Det vill säga om mötena ens äger rum.
Hur länge kommer detta att fortlöpa? Hur länge ska vi fortsätta kompromissa vår demokrati när alternativ finns att tillgå?

Alla politiker i Katrineholm har varsin Ipad, med inbyggd surf, och vår kommun har välutbyggt fiber. Alla förutsättningar finns för att kunna ta vara på modern teknologi och samtidigt låta demokratin leva.

Vi borde ställa om, inte in.

Det är dags att införa digitala möten så att alla förtroendevalda och Katrineholmarna får vara delaktiga.