Katrineholm behöver en radikal klimat- och miljöpolitik

Den senaste tidens alltmer extrema väder visar att vi måste ta kriser på allvar, menar Miljöpartiet i Katrineholm. Så här såg det ut i korsningen Storgatan-Gersnäsgatan efter det senaste skyfallet.

Den senaste tidens alltmer extrema väder visar att vi måste ta kriser på allvar, menar Miljöpartiet i Katrineholm. Så här såg det ut i korsningen Storgatan-Gersnäsgatan efter det senaste skyfallet.

Foto: Jimmy Persson

Insändare2022-07-27 07:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet de Gröna i Katrineholm är bärare av ett budskap som blir mer aktuellt för var dag som går, nämligen att vi måste ta de olika kriser vi befinner oss i på största allvar och se det aktuella läget i ett helhetsperspektiv för att motverka effekterna. Det senare understryks inte minst av aktuell forskning och den senaste tidens alltmer extrema väder i Europa.

Men att ställa om samhället handlar om mer än att försöka motverka effekterna av de olika kriser vi ser tydliga tecken på i dag. Det handlar också om anpassning; vi måste på allvar se till att Katrineholm blir en resilient och robust kommun. Det är bara så människor kan känna sig trygga i den omställning vi har framför oss.

Lika viktigt som det är att göra mer renodlade klimat- och miljösatsningar är det att satsa på och stärka områden som exempelvis integration, kultur, utbildning, vård och omsorg. Det handlar om att se helheten och om att skapa starka sociala strukturer som bygger trygghet i en tid av nödvändig förändring.

Vi måste ställa om Katrineholm till en robust kommun med hållbara sociala strukturer där människor ser och hjälper varann, ett Katrineholm där vi tar till vara de olika resurser som var och en har, en kommun som är trygg att leva i nu och i framtiden.

Om vi som politiker menar allvar med att göra vad vi kan för att motverka effekterna av de kriser vi ser runtomkring oss måste vi våga ta modiga beslut. Vi kan inte i ena stunden säga att vi lyssnar på vetenskap och forskning, och i den andra fortsätta som förut. Miljöpartiet de gröna i Katrineholm är ett modigt parti och vi menar allvar, men vi behöver din hjälp.

I valet 2022 söker vi stöd för en politik som strävar efter att göra Katrineholms kommun långsiktigt hållbar på riktigt, vilket med vårt sätt att se det är en kommun som lever inom de planetära gränserna, en kommun som bygger på att vi samarbetar och skapar sociala gemenskaper där alla får plats.