"Kärnkraften är dyr, miljöfarlig, svårreglerad"

Insändare 21 september 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den samlade högern har trummat på om att de vill ha nya investeringar i kärnkraft. Vad är det de inte fattar?

Vi måste ha mer planerbar elenergi, säger de. Hur planerbar är kärnkraft, när man inte ens kan återstarta Ringhals 4 efter sommarens stängning för underhåll. Den kommer inte att kunna tas i bruk förrän tidigast 1 februari nästa år. Vi borde återstarta Ringhals 1 och 2 säger de, trots att alla experter avfärdar detta om tokerier.

"En ’populistisk’ debatt”, säger Mikael Odenberg, tidigare energipolitisk talesperson för M. ”Förslagen är inte särskilt realistiska. Vattenfall har ju inte stängt reaktorerna därför att man tyckte att det var kul utan därför att de inte var lönsamma.”

I kärnkraftslandet Frankrike står mer än hälften av reaktorerna stilla. De är antingen för gamla eller kan inte kylas för att det saknas tillgängligt kylvatten i de floder som kärnkraftverken uppförts vid.

Vi måste öka elproduktionen, säger de. Men Sverige producerar ett överskott av el. Problemet är prissättningen där en ohejdad marknadsliberalism tillåter elkraftbolagen att ta ut enorma övervinster. Och ny el i nya ledningar går snabbast och bäst via investeringar i vind och sol.

I Ukraina håller alla andan i hopp om att ryssarna inte ska sabotera kärnkraften där, så att vi får ett andra Tjernobyl. Men samma situation kan ju uppstå i Sverige, om vi skulle dras in i ett krig med ryssarna. En välriktad attack mot någon av våra kärnreaktorer skulle få förödande konsekvenser.

Och så var det frågan om avfallet. Hittills har inte ett enda kilo av de 12 000 ton som producerats blivit slutförvarad. Kärnkraften är dyr, miljöfarlig, svårreglerad. Och livsfarlig! Den måste stoppas.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa