Kan själv – nu blir vi överlevare

Insändare 14 september 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eftersom politiker vill ge oss bidrag för att täcka höga elkostnader istället för att peppa oss att spara får vi ta saken i egna händer. För vad hjälper några tusenlappar hit eller dit i längden? Energikris har vi haft förr. Nu får vi damma av gamla kunskaper. 1. Dags att sluta slösa pengar. 2. Dags att minska vår förbrukning av el.

Typiska exempel på hur vi slösar pengar: 265 000 ton äpplen ruttnar bort i våra trädgårdar varje år. Istället importerar vi. Trasiga kläder och möbler slänger vi. Vi äter mest godis i hela världen. På tiden när Karl-Oskar och Kristina från Duvemåla av hungersnöd tvingades emigrera till Amerika togs vartenda litet äpple tillvara. Det är jobbigt att behöva erkänna att vi har blivit bortskämda och fartblinda. Det är lätt att känna skam, men i skam finns ingen kraft.

Vi får hämta kraft genom att agera i många små steg: Vi fiskar upp kunskapen om hur vi tar vara på allt och vårdar det vi har.
– Inför varje inköp, tänk till: Behöver jag verkligen det här?
– High five varje gång vi gör nåt bra. Tar vara på fallfrukt. Lappar och lagar. Slutar småäta i onödan. Duschar kortare tid. Går och cyklar. Samåker. Väljer hemester. Klär på oss mer och sänker temperaturen hemma och så vidare.

Vi slutar luta oss mot politiker och ”samhället”. Vi säger som 2-åringen ”kan själv” och så blir vi överlevare. Farväl slit och släng. Snälla Katrineholmsrevyn, kan ni hjälpa oss på traven? Vi behöver humor och glimt i ögat mitt i allt.

Ps. Det finns en fruktförmedling: Kolla den ideella föreningen Äkta vara. Ds.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa