Kan man lita på kommunerna?

I samband med publiceringen av artikeln om smittan i äldreomsorgen, har flera av våra medlemmar hört av sig och uttryckt oro. Skriver Liliana Assi ordförande SPF Seniorerna Sörmland.

I samband med publiceringen av artikeln om smittan i äldreomsorgen, har flera av våra medlemmar hört av sig och uttryckt oro. Skriver Liliana Assi ordförande SPF Seniorerna Sörmland.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-05-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av artikeln "Coronakrisen bland äldre mörklagd av kommunerna"  i Eskilstuna Kuriren, Katrineholms Kuriren och Södermanlands Nyheter den 2 maj 2020 om smittan i äldreomsorgen, har flera av våra 13 000 medlemmar i våra 23 föreningar i regionen hört av sig till sin lokala förening och uttryckt oro. En oro som kretsar kring att kommunerna försöker undanhålla och till och med ”mörka” relevant information kring smittans utbredning i särskilda boenden.

I normala fall är det få, som är intresserade av hur många som är sjuka vid särskilda boenden i kommunerna. Men nu handlar det om en pandemi med utgångspunkt i en allvarlig smitta. Detta innebär rimligtvis att kommunerna dels ger korrekt information om på vilka boenden det finns smitta dels det totala antalet smittade på särskilda boenden i respektive kommun. I andra regioner råder transparens och uppgifterna följs löpande i olika informationskanaler av allmänheten.

Det handlar om respekt för de som bor där och deras anhöriga och även för personalen. Det handlar också om förtroende – kan man lita på kommunen?

De flesta i SPF Seniorerna omfattas av de restriktioner, som myndigheterna påbjudit. De allra flesta har minskat sina kontakter och många går inte ut, de får mat hemsänd. Vi vet att en öppen kommunikation visar på allvaret, att det ger större möjlighet att skydda sig och inte minst att man är uthållig när det gäller de påbjudna restriktionerna.

Vi uppmanar kommunledningarna i våra nio kommuner att skyndsamt klargöra läget för allmänheten och för våra representanter i såväl de kommunala som regionala pensionärsråden.