Jordens resurser är redan slut för i år

Insändare 29 augusti 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så tog jordens resurser slut innan nyår. Allt räckte till 28 juli om man inte bor i Sverige, med vår livsstil hade resurserna räckt till 3 april. Du som läser det här är kanske en av dem som köat på Arlanda, eller äger världens bil, och åker precis som vanligt. Elbil det är för tunnisar.

Käkar du kött, fraktat från Brasilien, blir förbannad när du inte kan handla allt du vill, eftersom det kan vara slut? Gör WWF:s Klimatkollen, det är spännande eftersom du får en fingervisning vad du kan dra in på. Vill du inte dra in alls, du vill unna dig livets goda? Jaha, vi andra då, vi som inte bara tittar på när klimatet skenar. Men du lever som vi hade all tid i världen, och alla resurser på plats, och vi försöker göra allt vi kan för att minska vårt avtryck.

Det är inte lätt har jag upptäckt, det räcker inte att hoppa flyget eller äta mindre kött, det är en bra början. Men det viktigaste är att ta in vad som händer, vilken del du har i det och ta ansvar för eget resursslöseri. Lägre temperatur inne, duscha mindre, låt bli att handla det du inte behöver och släng inte mat! 

Vad gör vi när vattnet sinat och åkrarna bränts bort? Om du tror ”det här drabbar inte mig” tänk om. Nu. Det drabbar alla och det drabbar kommande generationer än mer. Men vi kan rösta på ett parti som står för miljösatsningar, och lösningar, kräv sedan att det händer något inom alla delar i samhället. Vi kan inte tjabba om småsaker, större faror hotar och vi sitter i samma båt.

Nu kan vi inte längre tala om fem i tolv, vi är snarare fem över tolv idag. Så sätt fart!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa