Jämställdhet i politik och praktik

Varje flicka som föds ska ha samma möjligheter att förverkliga sina drömmar som pojkar, skriver Anneli Hedberg (S), ordförande Socialdemokraterna Katrineholm.

Varje flicka som föds ska ha samma möjligheter att förverkliga sina drömmar som pojkar, skriver Anneli Hedberg (S), ordförande Socialdemokraterna Katrineholm.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2022-03-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

100 år efter att Sverige fick allmän rösträtt även för kvinnor valdes Sveriges första kvinnliga statsminister, vår partiordförande Magdalena Andersson. Vi har sedan socialdemokraterna återfick makten haft en jämställd regering.

För oss socialdemokrater i Katrineholm är det en självklarhet att ha lika många kvinnor och män på såväl vår kommunfullmäktigelista som i andra beslutsfattande forum.

I Katrineholms kommun antog vi 2017 den europeiska deklarationen för jämställdhet. Vi utgår från det övergripande nationella jämställdhetspolitiska målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhetsarbetet ska genomsyra all kommunal verksamhet vilket följs upp i samband med kommunens årsredovisning.

Varje flicka som föds ska ha samma möjligheter att förverkliga sina drömmar som pojkar. I kommunens gymnasieprogram ser vi hur vi får en jämnare fördelning mellan tjejer och killar. Vi har sedan många år en jämn könsfördelning på vård- och omsorgsprogrammet och fler tjejer än tidigare går byggprogrammet och fordonsprogrammet. Det borgar för att vi kommer att få en jämnare könsfördelning på våra arbetsplatser vilket i sin tur måste leda till en jämställd löneutveckling.

För det är när alla, både kvinnor och män, har makt över sitt eget liv som vi kan nå jämställdhet på riktigt.