Ja, till tvÄ betalningssystem!

Ja, till tvÄ betalningssystem! Och jag hÀvdar att det viktigaste betalningssystemet Àr kontanter för överlevnad, skriver Gunnar Eriksson.

Ja, till tvÄ betalningssystem! Och jag hÀvdar att det viktigaste betalningssystemet Àr kontanter för överlevnad, skriver Gunnar Eriksson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

InsÀndare2022-12-28 07:05
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kontanter Àr rediga pengar i form av sedlar och mynt. Dock tycks de digitala transaktionerna ta överhanden. Helt okej, att vi nu har tvÄ betalsystem. Observera antalet, tvÄ betalsystem. Det Àr viktigt att ha tvÄ betalsystem. Ifall det digitala systemet fallerar pÄ grund av:
1) Elen slÄs ut pÄ grund av obalanser i nÀtet. 2) Attacker frÄn kriminella som hotar att slÄ ut vissa bankers transaktionssystem eller vissa företagstransaktioner om de inte fÄr in den sÄ kallade sÀkerhetsbetalning.

PÄminner mig om hur maffian i Italien initierar ett försÀkringssystem. Tre mÀn som tillhör den lokala maffian gÄr in i en butik och vill prata med butiksinnehavaren. Maffian krÀver 30 procent av vinsten varje mÄnad, annars kan butiken drabbas av brand eller i vÀrsta fall vÄldsamma inslag. Maffian tar för sig Àven i den digitala vÀrlden i nutid. 3) Krig slÄr ut elen i de flesta krigskonflikter och dÄ mÄste kontanter kunna vara en rÀddning som betalningsmedel. Kontanter blir dÄ vÄr överlevnad.

Det hÀr med tvÄ system fick jag lÀra mig pÄ SSAB i Oxelösund om Àn tekniskt. Jag frÄgade en arbetskollega om varför det fanns tvÄ lok för transport av Àmnen. Jo, sa han, ifall ena loket behöver repareras, sÄ tar andra loket vid i drift. En mycket enkel och förnuftig förklaring frÄn min arbetskamrat. Ja, till tvÄ betalningssystem! Och jag hÀvdar att det viktigaste betalningssystemet Àr kontanter för överlevnad.