Is ute klarar inte dagens klimat

Vi har tittat på olika alternativ för skridskoåkning på Backavallen. De kylanläggningar som är godkända för en permanent isyta utomhus klarar inte dagens varma klimat. Skriver Anneli Hedberg (S).

Vi har tittat på olika alternativ för skridskoåkning på Backavallen. De kylanläggningar som är godkända för en permanent isyta utomhus klarar inte dagens varma klimat. Skriver Anneli Hedberg (S).

Foto: Stina Järperud

Insändare2020-12-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare "Ingen skridskoåkning utomhus" publicerad 3/12.

Vi har tittat på olika alternativ för skridskoåkning på Backavallen. De kylanläggningar som är godkända för en permanent isyta utomhus klarar inte dagens varma klimat. Hade vi gjort en permanent is utomhus så hade den inte varit åkbar på grund av växlande väder med många plusgrader, regn och blåst. En bortkastad ekonomisk satsning med de klimatförändringar som sker. 

Vi valde därför att bygga en arena med väggar och tak. Den skyddar ispisten och garanterar is året runt oavsett väderlek. Det gör att vi får fler dagar att åka skridskor på och en längre issäsong. Allmänhetens åkning innebär att alla kan åka skridskor utan kostnad. Det är en av våra satsningar för att värna om folkhälsa och ge möjligheter att upptäcka en ny vintersport. Det är många som önskar fler tider till allmänhetens åkning och vi arbetar för att kunna lösa det framöver. Våra isföreningar erbjuder också många roliga aktiviteter för olika åldrar. Samtidigt finns isbanan på torget som tillfälligt alternativ till spontan skridskoåkning. Även den fungerar bäst när det är minusgrader. 

Förutom skridskoåkning finns det många fler möjligheter till utomhusaktiviteter i Katrineholm. Gå gärna in på Naturkartan Katrineholm där du bland annat hittar utegym, motionsspår och cykelleder. Discgolfbanan vid Backavallen är under utveckling och är tillgänglig för alla. Vi låter nu också belysningen vid våra två konstgräsplaner vara tända på vardagskvällar för att uppmuntra till spontana aktiviteter.