Inte rätt med tre månaders hyra


Tre månaders uppsägningstid av en lägenhet är inte okej när man tvingas att flytta på grund av omständigheter man inte kan styra över, skriver Per-Åke Nyberg.

Tre månaders uppsägningstid av en lägenhet är inte okej när man tvingas att flytta på grund av omständigheter man inte kan styra över, skriver Per-Åke Nyberg.

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2022-01-28 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till Hyresgästföreningen angående ändrade boendeförhållanden/ vårdbehov. Vi har varit ålderspensionärer sedan år 2000. Vi har klarat oss bra som vi själva tycker på den pension vi har, tills vi för ett år sedan blev sjuka. Hustrun blev dement och behövde vård, jag hamnade på sjukhus för diverse åkommor. Hustrun fick då tillfälligt boende på Lövåsgården. Sedan kom jag hem från sjukhuset och hustrun fick då växelboende, tre veckor hemma och en vecka borta, tills hon fick helt boende på Yngaregården.

Vi sökte och fick båda boende på Pantern, hustrun på Solhöjden och jag på servicehuset Pantern. Vi hade förut en hyra, nu har vi två hyror att betala. Hustruns pension är 9 200 kronor per månad och utgifterna för hyra, mat och vård är 11 006 kronor. Sedan tillkommer kostnader för medicin, försäkringar, kläder, hygienartiklar – cirka 3 000 kronor. Det blir cirka 4 800 kronor back varje månad. 

Till saken hör också att hon inte fick något inkomstpensionstillägg, hon har för låg pension och når inte upp till minimigränsen. När vi flyttade blev det dessutom extrautgifter för hyrorna, vår gamla hyra, hustruns nya och min nya hyra.

När man tvingas att flytta på grund av omständigheter man inte själv kan styra över, ska man ej ha tre månaders uppsägning. Den här flytten har kostat oss cirka 15 500 kr i extra hyra, till det kommer kostnad för flytt och städning. Tre månaders uppsägningstid är fel när man flyttar så här, det är något som Hyresgästföreningen bör ta tag i och försöka ändra. Så nog finns det mycket att göra, så det blir bättre för pensionärerna.