Ingen sans och balans när toppchefer anställs

När politiker ska anställa högre tjänstemän verkar de tappa all sans och balans, skriver Jan Em med anledning av turernas kring den avgående regiondirektören Jan Grönlund.

När politiker ska anställa högre tjänstemän verkar de tappa all sans och balans, skriver Jan Em med anledning av turernas kring den avgående regiondirektören Jan Grönlund.

Foto: Jens Alvin

Insändare2023-07-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag läste om Region Sörmlands agerande när det gällde Grönlund verkar det som allt går igen.

När politiker ska anställa högre tjänstemän verkar de tappa all sans och balans. De använder andras pengar och då finns det ingen hejd på dumheterna.

Klagar någon har beslutsfattarna två standardsvar, nummer 1: Ska man ha den bästa så kostar det. I nummer 2 säger man att lönen ligger i linje med andra jämförbara regioner.

Om man köper någon av dessa förklaringar så förstår jag inte varför man ska teckna skyhöga avtal med orimliga förmåner för personen i fråga om hen måste sägas upp i förtid.

Min uppfattning är naturligtvis att dessa högre tjänster ska tillsättas för viss tid, exempelvis sex år. I anställningsavtalet ska en klausul finnas att om regionen vill avsluta tjänsten i förtid skall hen ha full lön fram till sista dag på förordnandetiden och hen är naturligtvis arbetsbefriad till sista dagen på förordnandet. Hen ska naturligtvis ha ersättning för eventuella semesterdagar, komp och dylikt men inga ersättningar för flera år framåt. Någon rim och reson måste det finnas även för de ”guldkantade” tjänsterna.

Naturligtvis ska det finnas en klausul i avtalet vad som ska gälla om hen vill bryta avtalet. Den ersättning som hen ska betala är beroende på hur lång tid av anställningsperioden som återstår och ska naturligtvis vara anpassad till lönen.