Ingen enhetlig sjukvård av regionerna

Man måste ha tur att bo i rätt region för att få adekvat sjukvård, skriver Kim Fröde.

Man måste ha tur att bo i rätt region för att få adekvat sjukvård, skriver Kim Fröde.

Foto: Hannah McKay/TT

Insändare2020-07-31 05:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna hade tidigare i sitt partiprogram att avskaffa landstingen. Detta skedde ju med automatik när Sverige delades in i regioner. Det tände en strimma av hopp ända till dess det stod klart att man flyttat hela landstingsorganisationen till regionerna. 

När man införde regionstanken argumenterades det för att administrationen skulle slimmas och bli mer effektiv. I stället blev det tvärtom – administrationen ökade, fler chefstjänster skapades och regionorganisationen blev än mer tungrodd. Den nu rådande pandemin är ett strålande exempel på handlingsförlamning och inkompetens. När regeringen beslöt om omfattande testning med 100 000 tester i veckan var det ingen region som ens kom i närheten av målet. Man skyllde ifrån sig och menade att man inte förstått regeringens direktiv. 

Nu har en smula hopp ändå visat sig  då läkarförbundets ordförande krävt att regionerna skall befrias från sitt ansvar för sjukvården. Ett av de tyngre argumenten är att vi måste kunna erbjuda en likvärdig sjukvård över hela landet. Nu måste man ha tur att bo i rätt region för att få adekvat sjukvård. Mitt svar på frågan hur vi ska lösa detta är att titta lite utanför boxen. Norge har tex. en myndighet som reglerar vilken sjukvård som skall ges över hela landet. Ett konkret exempel är hur man ser på reumatiker i Sverige. Vissa regioner erbjuder vistelse i varmare länder medan andra säger helt nej. Det hör till saken att reumatiker mår avsevärt bättre i ett varmt klimat än i ett kallt. 

Jag hoppas att utvärderingen av pandemin verkligen kommer att resultera i att vi får en enhetlig sjukvård i hela Sverige.