Inför stigande avgift på drivmedel

Insändare 16 augusti 2022 07:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valrörelsen är i full sving. Resultatet är viktigt. Under de kommande fyra åren måste mycket åstadkommas. Inte minst på klimat- och miljöområdet. Här brinner det i knutarna!

Innerst inne vet vi alla att nödläget i klimatet kräver omställning, nya vanor, andra prioriteringar, hänsyn och sparsamhet. Men de flesta av våra partier skyggar inför de beslut som måste till. De lägger förslag som snarare förvärrar läget. Exempelvis vill M införa högkostnadsskydd för vinterns elpriser, KD vill sänka reduktionsplikten för våra drivmedel och V vill ha pristak på bensin och diesel; förslag som i första hand gynnar storförbrukare och bromsar omställningstänkandet. Det är att som strutsen stoppa huvudet i sanden.

Klimatsvaret, Sverige, har ett förslag, som höstens nya riksdag borde ta sin an. Lägg en successivt stigande avgift på alla koldioxidalstrande drivmedel! Höj avgiften tills dessa drivmedel fasats ut. MEN dela ut de influtna intäkterna till alla medborgare, i princip i lika delar, dock större andelar till gles- och landsbygdsbor. Ett rättvist och pedagogiskt förslag! Sparsamhet gynnas, målet är utstakat och beslutet ger signal till och tid för den nödvändiga omställningen. Och koldioxidutsläppen minskar.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa