Inför e-förslag för att stärka demokratin i Katrineholm

I 200 av Sveriges 290 kommuner kan invånarna att skicka in medborgarförslag till kommunen, men inte i Katrineholm. Skriver Jesper Ek Socialliberal Fullmäktigeledamot, Katrineholm.

I 200 av Sveriges 290 kommuner kan invånarna att skicka in medborgarförslag till kommunen, men inte i Katrineholm. Skriver Jesper Ek Socialliberal Fullmäktigeledamot, Katrineholm.

Foto: Tomas Nilsson

Insändare2020-06-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har du tankar om hur Katrineholm skulle kunna utvecklas till det bättre? Vill du vara med och påverka kommunens framtid oftare än vart fjärde år då du besöker vallokalen? Tyvärr är det nästan omöjligt. 

I 200 av Sveriges 290 kommuner kan invånarna att skicka in medborgarförslag till kommunen, men inte i Katrineholm. 
Trots detta så kommer Socialdemokraterna och Moderaterna ikväll, med största sannolikhet, att rösta ner ett förslag om att införa så kallade e-förslag. E-förslag är en digital variant på medborgarförslag som ökar det demokratiska och politiska inflytandet hos medborgarna mellan valen. Dessutom har barn, unga och personer med utländsk bakgrund som saknar rösträtt möjlighet att genom e-förslag bidra med sina kreativa förslag på hur Katrineholm kan bli en ännu bättre plats. 

Gång på gång visar Majoriteten att de inte är intresserade att lyssna på varken medborgare eller oppositionspolitiker. Vid upprepade tillfällen hänvisar man till att valresultatet är tydligt och att de fått mandat att styra som de själva vill under denna mandatperiod. Uppenbarligen helt med avsaknad av lyhördhet och självrannsakan. 

Katrineholmarna förtjänar bättre än så. Ett samhälle som byggs på civila krafter, kunskapsutbyte och engagemang skapar en sammanhållning och lojalitet medborgarna emellan. Jag vill att vi bygger framtidens Katrineholm tillsammans, och det åstadkommer vi inte med fartblinda politiker som tycker det är viktigare att bocka av egna agendor än att lyssna på oss som faktiskt bor här. Du och jag.