Inför avgiftsfri skolfrukost i gymnasieskolor

Genom att införa avgiftsfri skolfrukost kan vi skapa mer jämlikhet. Det kommer att ge alla gymnasieelever bättre förutsättningar. Skriver Johanna Petrovic och Noah Gahnertz, SSU Sörmland.

Genom att införa avgiftsfri skolfrukost kan vi skapa mer jämlikhet. Det kommer att ge alla gymnasieelever bättre förutsättningar. Skriver Johanna Petrovic och Noah Gahnertz, SSU Sörmland.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Insändare2020-09-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gymnasietiden är något av det viktigaste i våra liv. Det krävs som gymnasieelev att kunna prestera och göra klart uppgifter i tid. För att kunna prestera och klara av skolans mål är det viktigt med god sömn, motion och ett stabilt näringsintag. Vi i SSU Sörmland vill att det införs avgiftsfri skolfrukost i gymnasieskolorna.

Med egen erfarenhet vet dem flesta att det kan vara stressigt på morgonen, ibland hinner man inte få i sig en bra frukost eller ingenting alls. Enligt en studie gjord vid Cardiff University Center i Storbritannien kom man fram till att frukost är bra för hälsan och koncentrationen, det påverkar välmåendet under hela dagen. Att äta frukost ökar alltså prestationsförmågan och därmed också studieresultaten.

Genom att införa avgiftsfri skolfrukost kan vi skapa mer jämlikhet. Det kommer att ge alla gymnasieelever bättre förutsättningar. Beroende på var vi bor och vilken status våra föräldrar har påverkar även vilken mat som serveras på bordet, kost är en klassfråga. Ju större materiella förutsättningar du har desto större valfrihet har du till kosten. Det kan även finnas okunskap kring vad som är hälsosamt. 

Det kommer att kosta pengar, men det lönar sig i det långa loppet. På sikt kan skolresultaten förbättras vilket kommer leda till ett utökat humankapital. Det är i sin tur positivt för ekonomin och genererar ökade skatteintäkter, men det är också bra för demokratin. Därför är den här reformen nödvändig som en del av att skapa en jämlik skola. 

Gör vi skolfrukosten avgiftsfri kommer det att bidra till att jämlikheten ökar mer. Ungdomar som inte orkar, hinner eller kan äta frukost på morgonen måste få den möjligheten i skolan. Det kommer skapa bättre studieresultat och en lugnare vardag för ungdomarna. Inför avgiftsfri skolfrukost i gymnasieskolorna!