Inbromsningar orsakar ohälsosam miljö

Signaturen "Bilist" skriver att guppen i Katrineholm kan vara hälsofarliga på grund av att det bildas små partiklar från bilens skivbromsar vid varje inbromsning.
Bilden: Farthinder på Vasavägen i Katrineholm.

Signaturen "Bilist" skriver att guppen i Katrineholm kan vara hälsofarliga på grund av att det bildas små partiklar från bilens skivbromsar vid varje inbromsning. Bilden: Farthinder på Vasavägen i Katrineholm.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2022-03-31 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man pratar mycket om gående och cyklisters säkerhet när man bygger gupp men aldrig om kringboendes miljö, för vet ni vad som händer när man gör en inbromsning? Jo, partiklar från bilens skivbromsar som går ner till nanostorlek, gör att de kommer djupt in i människokroppen när vi andas. Partiklar som närmar sig nanostorlek är så lätta att de kan hållas svävande i veckor. När partiklarna väl är på plats i lungorna fastnar de och kan skapa inflammationer och andra luftvägssjukdomar, men också hjärt-/kärlsjukdomar och cancer. Det visar flera studier från bland andra Världshälsoorganisationen, WHO.  Detta är en sak som händer vid varje inbromsning vid guppen, räkna sen hur många gupp det finns i Katrineholm. 

Dessutom skulle jag vilja se olycksstatistik från fem ombyggda korsningar – hur många olyckor fanns innan och hur många olyckor finns efter, där gående/cyklister är/var inblandade? 

Eftersom man hävdar att man bygger om på grund av säkerheten så borde det ha gjorts en utredning för varje korsning man byggt om. Och då måste det ha skett olyckor i varje korsning, då det numera är rondeller i varenda hörn av stan...