I tuffa tider behövs sommaröppen fritidsgård

En sommaröppen fritidsgård behövs för Vingåkers ungdomar, tycker insändarskribenten.

En sommaröppen fritidsgård behövs för Vingåkers ungdomar, tycker insändarskribenten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2023-05-06 10:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är beslutet i kultur- och fritidsnämnden i Vingåker fattat. Fritidsgården stänger sin verksamhet fyra veckor under sommaren.  

I en tid med inflation och höga matpriser blir det tufft ekonomiskt för många familjer i Vingåkersbygden, som inte har möjlighet att åka på semester. I ett sådant läge vore det bra med en öppen fritidsgård, som under sommaren anordnar meningsfulla aktiviteter för våra barn och ungdomar.  

I ”Medborgarlöftet för Vingåkers kommun för 2023-2024” står det tydligt att det är ett samarbetsavtal om trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete. Man talar bland annat om skadegörelse som sker runt om i kommunen. För att förebygga detta har kommunen i medborgarlöftet lovat att ”genomföra riktade insatser för att öka meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och ungdomar” och det står ingenstans att det inte skulle gälla även under sommaren.  

Genom att stänga fritidsgården under fyra veckor på sommaren går man helt emot vad man lovat i Medborgarlöftet och det kan vi socialdemokrater inte ställa upp på. Vi behöver värna våra ungdomar även under sommartid.  

Det står även i ”Handlingsplanen för brottsförebyggande arbete 2023-2026” under det prioriterade samverkansområdet för barn och unga att man ska ”aktivt arbeta för att främja barns och ungas möjligheter att delta i meningsfulla fritidsaktiviteter och utvecklas till goda demokratiska medborgare”. Sommaren borde inte vara något undantag.  

Det kan tilläggas att de bägge dokumenten är undertecknade av kommunstyrelsens ordförande i Vingåkers kommun.  

Vi tror på ett samhälle där ingen lämnas utanför och där vi alla tar ansvar för våra barn och unga.