Klimat och miljö är ett ständigt återkommande ämne. Med all rätt då vi står inför en mängd företeelser som kräver dramatiska åtgärder. Som Hasse och Tage så sant uttryckte sig när de skrev ”Allt går ju med elektricitet…” så kommer ju Miljöpartiet med ett flertal uttalande som krockar med varandra. Ett exempel: Miljöpartiet vill ju stoppa skogsskövlingen samtidigt som de vill stoppa exempelvis plastpåsarna i affärerna och ersätta dessa med papperspåsar. Papperspåsar tillverkas av skog som skövlats.
Jag läste för ett tag sedan att man byggt ett höghus i Skellefteå av trä. Enligt artikeln gick det åt 15000 träd. Träden är ju livsnödvändiga för vår överlevnad. De producerar syret vi andas. Träden binder dessutom koldioxid, den växthusgas som är den viktigaste när det gäller jordens klimat.
2030 är ett dramatiskt år för Miljöpartiet. Då skall den sista droppen fossilt bränsle säljas. De berättar inte vad som kommer att hända med alla bensin- och dieselbilar som fortfarande rullar på våra vägar. Dessutom skall all el och värme produceras fossilfritt år 2030. Frågan är om Miljöpartiet är medvetna om den industrisatsning som pågår idag och som kräver nästan halva Sveriges elförbrukning. Trots att den nationella strategin slår fast att vindkraften skall fyrfaldigas fram till år 2040. Nu ser den målsättningen ut att inte räcka till. LKAB:s satsning på järnsvamp och H2 Green Steels satsning mot fossilfritt stål kräver ca 70 TWh (terawattimmar) elenergi. (Uppgifter från DN respektive SVT nyheter.) Det motsvarar ungefär hälften av hela Sverige årliga elförbrukning. Batterifabriken Northvolt i Skellefteå beräknas behöva 2 TWh elenergi och pilotanläggningen Hybrit i Luleå beräknas behöva 15 TWh elenergi.
Mot bakgrund av att allt fler elbilar säljs som kräver laddstolpar över hela landet och förbrukar ett okänt antal TWh så får jag inte matematiken att stämma. Om vindkraften skall ökas 40-falt måste den kommunala vetorätten inskränkas. Folk vill ju gärna ha vindkraft, men inte i närheten där jag bor eller där den förstör utsikten över havet eller fjällen.
Jag ser fram emot att någon kan räta ut mina frågetecken.