Hur motiveras höstens matprishöjningar?

Insändarskribenten menar att det är prishöjning på mat, inte minst på bröd.

Insändarskribenten menar att det är prishöjning på mat, inte minst på bröd.

Foto: Leif R Jansson / TT

Insändare2019-10-30 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Då jag inte vistas dagligdags i Katrineholm och Vingåker utan bara 3-4 dagar per månad, ser jag tydligt från gång till gång prishöjningarna på mat, inte minst på bröd.
Inflationen beror enligt Riksbanken mest på den svaga kronkursen. Riksbankschef Stefan Ingves förutspår en acceleration i inflationen nu i slutet av året.
Men när kronkursen gentemot omvärldens valutor styr, så gäller det väl priserna på importvaror?
Varför stiger nu priserna på svenskproducerade livsmedel så mycket hastigare än på importerade kläder, skor och allehanda prylar? Hur motiveras det? För inte kommer väl höjningarna i nämnvärd grad bönder och andra producenter tillgodo?
Författare Sören Skarback och översköterska Tanja Virtanen, som nyligen föreläste i ett helt annat ämne, kom under frågestunden in på matpriserna och kallar höstens höjningar "punktvis oskäliga".
Handelsanställdas förbund räknar med att julhandeln ska slå nya omsättningsrekord. Högkonjunkturen är avmattad men lågkonjunktur befaras inte, anser man.
Konjunkturinstitutet finner dock läget osäkert. Allt vi vet är att maten blir fortsatt dyrare.