Hur har de lyckats i Strängnäs – men vi misslyckas här?

"Strängnäs har växt och ökat med cirka 4000 fler invånare än Katrineholm på en ganska kort tid. Hur har de gjort?" Det frågar sig Joha Frondelius och Alexander Forss, KD.

"Strängnäs har växt och ökat med cirka 4000 fler invånare än Katrineholm på en ganska kort tid. Hur har de gjort?" Det frågar sig Joha Frondelius och Alexander Forss, KD.

Foto: Arkiv.

Insändare2024-12-15 04:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det planeras för fler nya bostäder i Katrineholm. Det har byggts som aldrig förr, tills nu. Vem ska bo i de nya lägenheterna? Blir det dyrt? Har katrineholmare eller nyinflyttade råd att betala för högre hyreskostnader?

Att planera långsiktigt är klokt. Att kommunen köper byggbar mark är klokt. Att privata aktörer kommer bygga och köpa kommunal mark är bra.

Däremot köper kommunen på sig risker med mark som använts av industri, räddningstjänst och bensinmack. Miljöfarliga ämnen i marken kostar mycket att sanera. Det vet kommunen. 

Vår grannkommun Strängnäs har under många år varit lika stor i invånarantal som Katrineholm. Strängnäs har växt och ökat med cirka 4000 fler invånare än Katrineholm på en ganska kort tid. Hur har de gjort? Varför väljer personer att bo i Strängnäs och inte i Katrineholm?

Analyser pågår, men inte så tydligt att vi i oppositionen har kännedom om dessa ännu.

I samband med att det kommer byggas ännu fler bostäder i Katrineholm så måste ett varningens finger lyftas. Vem kommer få tomställda lägenheter först när medborgare väljer nya lägenheter med hiss?

KFAB, det kommunala fastighetsbolaget, har idag ett 90-tal lediga lägenheter. Även om hyrorna är marknadsanpassade inom allmännyttan (offentligt ägda bostäder) så vill säkert en del byta plats och standard.

Hur kan KFAB ställa om för att konkurrera mot de privata aktörerna? Ska KFAB äga fastigheter utöver det sociala ansvaret som finns i ägardirektiven? Centrala fastigheter vid namn ”Hästen” ägs av KFAB. Hästen, som byggdes 2014 med inflyttning 2015, har idag höga hyror enligt boende. Att betala 12 948 kronor i månaden för 74 kvadrat är ofta högre än på andra håll. 

KFAB sålde 2012/2013 cirka tio procent av sitt bestånd, det vill säga ungefär 200 lägenheter. Orsaken är att fastigheterna hade ett stort renoveringsbehov.

Om expansionstakten fortsätter med nybyggda lägenheter så kommer mycket tomställas i flertalet fastigheter. Först i kön med många tomma lägenheter kan bli KFAB. Hur planerar styrelsen för risken med en kraftig ökning av tomma lägenheter och minskade hyresintäkter? Hur ser styrelsen till exempel på möjligheten att sälja av vissa fastigheter?

Det finns lyckade exempel på övertagande av miljonprogramshus, likt det som Hyreshuset lyckats med i Nyhemsområdet. KFAB kan i framtiden behöva be om mer pengar från kommunen (ägare), för att klara sina åtaganden i fråga om aktieägartillskott. Börja att planera för en försäljning likt – 2012 innan det är för sent.