Holmen Energy ger inte upp – kan hålla på i många år

En fastighetsägaren vid Fjälaren i Katrineholm är orolig för att det kommer att byggas en vindindustri på gränsen till Katrineholms kommun i Klintaberg.

En fastighetsägaren vid Fjälaren i Katrineholm är orolig för att det kommer att byggas en vindindustri på gränsen till Katrineholms kommun i Klintaberg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-12-26 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Holmen ger inte upp trots motstånd. Man SKA bygga en vindindustri på gränsen till Katrineholms kommun i Klintaberg. Som fastighetsägare vid Fjälaren i Katrineholm måste man uppfatta det som ett hot. Holmen vill bygga 18 vindkraftverk söder om oss. Vi kommer att ha direkt sikt till 10 av dessa. Att bara ta sig till fastigheten innebär att vi måste passera genom etableringen och mycket nära fem, sex verk. Livsmiljön påverkas dramatiskt. Att sälja fastigheten till vettigt pris torde vara omöjligt efter Holmens offentliggörande för ett år sedan. Vi lever nu i limbo och Holmen lovar triumfatoriskt att hålla oss där nästan ett decennium till.

Det vi kommer att få är 290 meter höga vindkraftverk placerade på höjder 30–40 meter högre än vår fastighet. Ljudet har Holmen beräknat med metoder som gäller för mindre verk närmare vegetationen. Vi löper stor risk att få betydligt högre nivåer än gränsvärdet 40 dBA. Dag och natt blinkar dessa monster med ett starkt varningsljus som förstör natthimlen. Blinket kan ses ända till Katrineholm. Kast av is och vingdelar är ett hot.

Klintaberg kommer att upphöra som rekreationsområde, genomkorsat av stora vägar och avspärrningar runt verken. Det blir ett industriområde. Vem vill ta risken att plocka svamp under dessa maskiner? Holmen försöker dölja verken i sin ansökan. Men dessa Eiffeltorn kommer att synas vida omkring!

Vi ber nu Katrineholms politiker och tjänstemän att stå upp för oss och kräva större avstånd, i enlighet med Katrineholms översiktsplan och säkra vägar till våra fastigheter.