Hjälp brukarna att få en värdig tillvaro

De flesta brukare är utlämnade till andras hjälp och omsorg - så hjälp dem få en värdig tillvaro under de omständigheter som råder, skriver signaturen "Ännu på benen".

De flesta brukare är utlämnade till andras hjälp och omsorg - så hjälp dem få en värdig tillvaro under de omständigheter som råder, skriver signaturen "Ännu på benen".

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-07-23 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående inlägget "Risken för smittspridning leder till försiktighet" publicerad den 21 juli.

Annelie Larsson, chef för äldreomsorgen i Katrineholm., insändare den 21/7 2021. Jag håller med om att aktiviteter inom äldreomsorgen skall ske på ett smittsäkert sätt. Men det är inte detsamma som att inga aktiviteter bör ske. Under mer än ett och ett halvt års tid har det varit näst intill tvärstopp för aktiviteter på Igelkotten.

Det har inte vid något tillfälle förekommit att man har frågat boende hur de vill att/vilka aktiviteter de skulle önska och tänka vara möjligt. Det blir väldigt mycket så kallade floskler om sköra och riskgrupp m.m - i ditt inlägg. Som vanligt kommer det inte att bli igen - det vet förmodligen du med. Det som gäller, och hela tiden har gällt, är hur och vad man kan göra för en meningsfull tillvaro för de som benämns som sköra. Att säga att man inte har någon smitta bland boende - är inte detsamma som att de har ett värdigt liv. 

Alla - även du - vet att psykisk och fysisk hälsa i allra högsta grad påverkas av möjligheten till social samvaro och meningsfull tillvaro. Så, de som under denna tid varit utlämnade till mer eller mindre isolering med anledning av rörelsehinder, dålig syn, dålig hörsel och andra sjukdomar - har självklart farit extra illa. Man kan inte bortse från att det inom äldreomsorgen finns stor samlad intellektuell förmåga och livserfarenhet bland brukare. Att fråntas möjlighet att påverka eller välja själv vilka risker man anser vara rimliga i förhållande till nytta är kränkande. 

Att erbjuda all personal (även vikarier) vaccination är verkligen inte detsamma som att kräva detsamma. Alla vet att den största smittspridningen sker i åldersgruppen 18 - 25 år, som de flesta sommarvikarier är i. Riskanalys kring det? Munskydd förekommer i väldigt liten utsträckning inom husen på Igelkotten. Sluta genast tala om en framtid som blir som vanligt - det är knappt troligt att det någonsin inträffar. De flesta brukare är utlämnade till andras hjälp och omsorg - så hjälp dem få en värdig tillvaro under de omständigheter som råder.