Himlen kan vänta – men inte klimatet

Att något håller på att ske med vår jord tror jag nog att de flesta kan skriva under på. Torka, översvämningar och ett klimat som blir alltmer ansträngt, skriver Robert Skoglund (S).
Bilden är från Somalia som drabbats hårt av torka.

Att något håller på att ske med vår jord tror jag nog att de flesta kan skriva under på. Torka, översvämningar och ett klimat som blir alltmer ansträngt, skriver Robert Skoglund (S). Bilden är från Somalia som drabbats hårt av torka.

Foto: Jerome Delay

Insändare2022-11-14 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att något håller på att ske med vår jord tror jag nog att de flesta kan skriva under på. Torka, översvämningar och ett klimat som blir alltmer ansträngt. Vi märker det inte så mycket här hemma som man gör i andra delar av världen. Där får man ibland betala med sitt liv eller att det förkortas avsevärt. En del säger kanske att det vore skönt om det blev lite varmare här uppe i kalla Norden.

Hur skall du och jag förstå vad det är som gör att vi har dessa dramatiska förändringar i klimatet? Ja vi får ju förlita oss på vad människor som jobbar dagligen med dessa frågor säger och de studier som genomförs. Det måste väl ändå vara de professionella som är utbildade och kan se sammanhangen och resultaten för att sedan också dra slutsatser vi måste lyssna på. Du och jag kan ju inte göra det.

Vad händer när en politiker för det näst största partiet i landet säger att – klimatdiskussionen är som en ny religion. Han säger också, - Jag har inte sett något vetenskapligt stöd för att det är så här och nu.

Vet han bättre än de andra?

För mig blir sådana uttalande väldigt farliga. För vad händer om många utav oss inte ser eller vill se klimatkrisen för vad den är? Då betyder det att vi gör inget. Vågar vi avstå att göra något? Finns det någon jord att lämna över till våra barn?

Jag väljer att lyssna på dem som kan sådana här saker, inte en populistisk politiker.